Nαύπλιο: Έκθεση για την προσφορά της Αϊτής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Μια ιδιαίτερη έκθεση είναι σε εξέλιξη στο Βουλευτικό του Ναυπλίου ,στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Η έκθεση “Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT”, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 7 Νοεμβρίου, τιμά την προσφορά της Αϊτής στην Ελληνική Επανάσταση.

Nαύπλιο: Έκθεση για την προσφορά της Αϊτής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821Συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., ενώ την επιμέλεια έχει η Μαρίνα Κοτζαμάνη, πρόεδρος του ΤΠΨΤ.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας με επιστολή που έστειλε το 1822 ο τότε πρόεδρός της, Ζαν Πιερ Μπουαγέ, «προς τους πολίτας της Ελλάδος», μεταξύ άλλων στον Αδαμάντιο Κοραή.

Η έκθεση εμπνέεται από το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, αλλά και από μύθους που συνδέονται με αυτό. Η αξία της έγκειται στο ότι παρέχει την δυνατότητα να εξερευνήσουμε λιγότερο γνωστά στοιχεία της Ελληνικής επανάστασης εντός και εκτός Ευρώπης, σε ιστορική αλλά και σε σύγχρονη οπτική. Επίσης, ανοίγεται ο δρόμος να γνωρίσουμε μια μακρινή και άγνωστη χώρα με την οποία όμως μας δένουν ισχυρά επαναστατικοί αγώνες για την ελευθερία.

Η έκθεση αποτελεί προϊόν διαπανεπιστημιακής εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών (ΤΠΨΤ) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ΤΜΣΠΣ).

Nαύπλιο: Έκθεση για την προσφορά της Αϊτής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821Αποτελεί επίσης πολιτισμική παραγωγή της περιφέρειας. Τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα που την διαμόρφωσαν εδρεύουν στη Σύρο και στο Ναύπλιο αντίστοιχα, ενώ η προετοιμασία της έκθεσης στο Ναύπλιο βασίστηκε εξ ολοκλήρου στο δυναμικό του τόπου.
Σε μια πρώτη μορφή εγκαινιάστηκε στις Σπέτσες, στις αρχές Αυγούστου, σε επιμέλεια της διακεκριμένης εικαστικού, Λήδας Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε και την ιδέα για το εγχείρημα.

Για την παρουσίαση στο Ναύπλιο η έκθεση σχεδιάστηκε εκ νέου και εμπλουτίστηκε με νέα εκθέματα. Νέο και σημαντικό έκθεμα της παρουσίασης στο Ναύπλιο αποτελεί η μετάφραση και πρώτη δημοσίευση στα ελληνικά της επιστολής του Μπουαγέ (1861), καθώς και το χειρόγραφό της, τα οποία παραχώρησε ευγενώς η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.
Η διοργάνωση συμπεριλαμβάνει έργα φοιτητών καθώς και προσκεκλημένων καλλιτεχνών, όπως της Λήδας Παπακωνσταντίνου, και της Έλληνο-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας, Theodora Skipitares, από την Νέα Υόρκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης συνεργασίες φοιτητών του ΤΠΨΤ με νέους Αϊτινούς καλλιτέχνες. Συμπεριλαμβάνει εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις κινούμενα σχέδια, βίντεο -αρτ και βίντεο- περφόρμανς.

Η έκθεση έχει οργανωθεί σε δύο χώρους στο Ναύπλιο: στην Παλαιά Βουλή (ώρες επισκέψεων καθημερινά, 11.00-14.00) και στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο Alpha Bank, Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4, (ώρες επισκέψεων Δευτέρα – Παρασκευή 09.00-15.00).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος