Μ. Σφακιανάκης : Νομοθετικά κενά στο διαδίκτυο έχουν προκαλέσει κοινωνικό πρόβλημα και φτωχοποίηση

Στην εμβληματική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συνέδριο με θέμα «Νομοθεσία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Για τις ψηφιακές αλλαγές και τα βήματα προόδου και προσαρμογής του νομοθετικού πλαισίου σε αυτές».

Το συνέδριο διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια “CSI Institute” μαζί με τον Δήμο Ναυπλιέων υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνος Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής που εκπροσώπησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνστανίνο Τσιάρα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στην προσπάθεια που γίνεται και θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης.

Βασικοί εισηγητές του Συνεδρίου ήταν ο Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός Ερευνητής, Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSI Institute, κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκης και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας κα Κέλλυ Ιωάννου.

Ο κ. Σφακιανάκης εντόπισε τα κενά στη νομοθεσία που διέπει τον κυβερνοχώρο και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αποτελέσματα του συνεδρίου στους αρμόδιους και στον πρωθυπουργό προκειμένου να προστατευτούν οι χρήστες.

Για τίς διαδικτυακές απάτες που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού μέσω διαδικτύου, ο Πρόεδρος του CSI Institute, τόνισε πως είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα και έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση πολίτες.

Η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονούν με την χρήση του διαδικτύου και έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για την αύξηση της εγκληματικότητας που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ιδιαίτερη αναφορά η κ. Ιωάννου έκανε για τους τρόπους προστασίας από τις μορφές διαδικτυακού εγκλήματος που συναντώνται πιο συχνά, όπως το phishing, όταν δηλαδή κυβερνοαπατεώνες χρησιμοποιούν δόλωμα -με τη μορφή κακόβουλων και παραπλανητικών μηνυμάτων- δελεάζουν τα θύματα προκειμένου να εισέλθουν σε πλαστούς ιστότοπους.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος με αφορμή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό ανέφερε:«Τα θέματα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του νομοθετικού πλαισίου που θα πρέπει να το διέπει συνιστούν μείζονα ζητήματα, τεράστιας σημασίας για την πρόληψη και την αποφυγή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Στο Δήμο Ναυπλιέων αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις της ψηφιακής εποχής ενώνουμε τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια με το «CSI Institute» σε θέματα ενημέρωσης και ασφάλειας του διαδικτύου».

Εισηγήσεις έγιναν από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλο για την Δικαστική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή, και από τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΕΚΠΑ Χρήστο Μυλωνόπουλο, σχετικά με τον αν υπάρχουν στη νομοθεσία μας για το διαδίκτυο κενά και ποια είναι αυτά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος