Λακωνία: Εκδήλωση μνήμης στους Αγίους Αναργύρους

Ο Δήμος Σπάρτης, πιστός στο ραντεβού του, πραγματοποίησε την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, εκδηλώσεις μνήμης, για τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων, μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης.

Αποτελεί μία ημέρα τιμής στο αθώο αίμα των ηρωικών θυμάτων, με πλήρη επισημότητα και σεβασμό στην ιστορία και στην εθνική μας μνήμη.

Η ιστορία του Ολοκαυτώματος δε θα σβήσει ποτέ από τη συνείδηση και την καρδιά μας. Τιμώντας τους νεκρούς μας, τους δικούς μας ήρωες έχουμε παράλληλα μια εθνική αποστολή, ένα ιερό καθήκον: Να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη, να διδάξουμε αυτά τα γεγονότα στα παιδιά μας.

Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο τους λέμε, να μην λυγίζουν, να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τις όποιες δυσκολίες, να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο από τους ήρωες μας και να οπλιστούν με αγωνιστικότητα, πείσμα και πίστη στα ιδανικά μας.

Να μην ξεχνούν ότι, 74 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές από τις καταστροφές και τις λεηλασίες των γερμανικών, ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στη χώρα μας, από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα, από τις αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, από τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, που προκάλεσαν τα στρατεύματα και η άρνηση επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν.

Την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο, υπέρ των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, στην Κεντρική Πλατεία των Αγίων Αναργύρων, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή, το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου και μια μικρή δεξίωση, που παρατέθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, οι Βουλευτές Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Αθανάσιος Δαβάκης και του ΚΙΝΑΛ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ Συνταγματάρχης κ. Σωτήριος Τσαμπάς, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Υπαστυνόμος Α’ κ. Ανδρέας Κοντάκος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικόλαος Φλώρος και κ. Γιάννης Ματζουράνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Βλήτας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Θεόδωρος Φερίζης, το μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Σπαρτιατών κ. Γιάννης Παπαδόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Για το χρονικό του Ολοκαυτώματος μίλησε η κα Γεωργία (Ζέτα) Νούλα.

Τέλος, τιμές απέδωσε και η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.

δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: Δήμος Σπάρτης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος