“Στις 29 Απριλίου 2025, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσιάστηκε μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ”δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης αστικών σύμμεικτων αποβλήτων”, δηλαδή καύσης σκουπιδιών για παραγωγή ενέργειας. Με βάση αυτή τη μελέτη, το Υπουργείο δρομολογεί τη χωροθέτηση μονάδων καύσης απορριμμάτων σε 6 περιοχές της χώρας. Στη Ροδόπη, στη Κοζάνη, στη Βοιωτία, στην Αττική, στο Ηράκλειο και μία μονάδα στο κέντρο της Πελοποννήσου, σε μία απ’ τις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Ηλείας και Αχαίας, δυναμικότητας 154.000 τόνων. Στη παρουσία της μελέτης συμμετείχαν και 6 επιχειρηματικοί όμιλοι“.
Αυτό, είπε, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαικής Συσπείρωσης Τρίπολης, Ευάγγελος Γούγραρης, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, στην Τρίπολη. “Δεν ανακοινώθηκε εάν έγινε και η μοιρασιά, γιατί αυτά γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ξέρουμε όμως, ότι, η ΔΕΗ, στις αρχές Απριλίου, πριν την παρουσίαση της μελέτης, ανακοίνωσε δια του προέδρου της, στην Κοζάνη, την πρόθεση να δημιουργήσει μονάδα αξιοποίησης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, κοντά στην Πτολεμαίδα 5‘” ανέφερε. Και πρόσθεσε: “Επειδή το κέντρο της Πελοποννήσου, δεν άλλαξε, παραμένει η Αρκαδία, επειδή κατά καιρούς έχουν γίνει εξαγγελίες για μονάδα καύσης απορριμμάτων στο ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης, επειδή στην Παλαιόχουνη λειτουργεί η κεντρική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Πελοποννήσου, επειδή συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, είναι προφανές ότι η λύση του γρίφου βρίσκεται ανάμεσα στο Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και το οροπέδιο της Ασέας. Όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα δικαιολογεί το νέο έγκλημα, που τάχα θα μπορεί να βελτιωθεί μέσα από δημόσια διαβούλευση”.
Ο Ευάγγελος Γούργαρης, έκανε λόγο για “νέο έγκλημα” αφού, όπως είπε, “εάν επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί, δεν θα το πληρώσουμε μόνο με την επιδείνωση του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος, θα έχει και σοβαρές οικονομικές συνέπειες στα λαικά στρώματα. Πέρα από τους κινδύνους για την υγεία, η καύση σημαίνει, άλλο ένα τεράστιο κόστος εκατομμυρίων που θα βαρύνει τις πλάτες των δημοτών, αφού είναι μία πανάκριβη διαδικασία που κοστολογείται στα 90 με 100 ευρώ τον τόνο. Στο άγριο χαράτσι που πληρώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύμβαση ΣΔΙΤ, θα προστεθεί και το κόστος της μεταφοράς και της καύσης, αλλά και νέα εμπόδια στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που είναι πολύ χαμηλό. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι, όλα τα λαικά στρώματα, πρέπει συντονισμένα να αποτρέψουν την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, να απαιτήσουν προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Να πούμε όχι στην εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων και να παλέψουμε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σχέδιο, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, μέσα από ενιαίο κρατικό φορέα, με κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μίας ουσιαστικής ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα. Με εργαζόμενους στο κλάδο, με δικαιώματα, με σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, και ενταγμένους στα βαρέα και στα ανθυγιεινά επαγγέλματα”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος