Mνημόνιο συνεργασίας για την ”Διαδρομή του Απόστολου Παύλου”, υπεγράφη, πρόσφατα στην Κόρινθο.
Πρόκειται για μία διαδημοτική συνεργασία για τη δράση αυτή. Δημιουργείται δίκτυο πόλεων Αποστόλου Παύλου. Το Μνημόνιο υπέγραψαν οι έξι πρώτοι δήμαρχοι από πόλεις, στις οποίες δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών, τον χριστιανικό λόγο. Πιο συγκεκριμένα, το Μνημόνιο υπέγραψαν οι δήμαρχοι Σαμοθράκης, Πρέβεζας, Κω, Οινουσσών, Βέροιας, Μυτιλήνης και Κορίνθου.
Επίσης, συμφωνούν και συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Καβάλας και Αμφίπολης που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην Κόρινθο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο προοίμιο του Μνημονίου “η διαδρομή των περιοδειών που έκανε ο Απόστολος Παύλος, διαμορφώνοντας ουσιαστικά τις ρίζες όλου του χριστιανικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού, δημιουργεί ένα σύνολο περιοχών τις οποίες επισκέφτηκε και στις οποίες δίδαξε, ένα οδοιπορικό που μπορεί να αποτελέσει εμβληματική και εξαιρετικά πρόσφορη θεματική στον ευρύτερο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού“.
Συνεχίζοντας, το Μνημόνιο επισημαίνει, ότι «εκλείπει μια ολοκληρωμένη και στρατηγική προσέγγιση από τις ίδιες τις περιοχές ενδιαφέροντος, γεγονός που δυσχεραίνει καθοριστικά τόσο την πληροφόρηση, όσο και την ανάδειξη μιας συνεκτικής πρότασης που να μπορεί να αποτελέσει διακριτή και ελκυστική θεματική στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού». Ενώ συμπληρώνει, ότι, «στο πλαίσιο της απόκτησης κοινού βηματισμού μεταξύ των Δήμων θα διοργανωθούν εισαγωγικά συνέδρια και προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις, με σχετική θεματολογία και ενιαίο branding σε όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους».
Τέλος, καταλήγει, ότι, «στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύονται να κινητοποιήσουν και να διαθέσουν κάθε πρόσφορο πόρο, λειτουργώντας ενιαία και συντονισμένα, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν ένα κοινό brand κάτω από το οποίο θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν πολιτικές αμοιβαίου οφέλους για την ανάπτυξη μιας πολυσύνθετης και πολυεπίπεδης θεματικής ενότητας θρησκευτικού τουρισμού».
Ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, αναφορικά με αυτή την ιστορική στιγμή για την Κόρινθο, αλλά και ευρύτερα τον Δήμο, τόνισε πως “στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων, γεννήθηκε ένα Δίκτυο Πόλεων τις οποίες ενώνει μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά. Γεννήτορες έγιναν με τις υπογραφές τους οι πρώτοι Δήμαρχοι από τις πόλεις, τις οποίες ευλόγησε με την παρουσία του ο Απόστολος Παύλος! Μαζί τους ξεκινάμε εκείνη την συνεργασία που θα γίνει η βάση για την ανάδειξη μιας κοινής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, μια συνεργασία που δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχιστεί και θα μεγαλώσει εντάσσοντας στο Δίκτυο όχι μόνο όλες τις ελληνικές πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Απόστολος Παύλος, αλλά και τις πόλεις από όλο τον κόσμο. Φιλοδοξία μας είναι η Κόρινθος να γίνει ένα φάρος πνευματικής ακτινοβολίας για όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς παγκόσμιος πολιτιστικός και θρησκευτικός φάρος ήταν και ο λόγος του Αποστόλου Παύλου…“.
Το αφιέρωμα «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Απόστολου Παύλου», είχε ξεκινήσει από το Σάββατο 17 Μαΐου, αρχικά το πρωί με την περιοδεία των εκλεκτών φιλοξενούμενων σε τοπόσημα του δήμου, που συνδέονται με τον Απόστολο Παύλο, όπως το λιμάνι των Κεγχρεών και φυσικά η Αρχαία Κόρινθος.
Το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε ομιλία του καθηγητή Σωτήρη Δεσπότη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Απόστολου Παύλου. Χαρακτηριστική μάλιστα, για τον ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας του Απόστολου Παύλου, μέσω Επιστολών, ήταν και η αναφορά του καθηγητή: “Το γράμμα, η επιστολή είναι το καλύτερο δείγμα διαλόγου, αλλά και αγάπης προς κάποιον άλλον άνθρωπο. Και ο Απόστολος Παύλος έγραψε επιστολές γιατί ήθελε να ανοίξει διαύλους διαλόγου και αγάπης με τους συνομιλητές του. Στην Κόρινθο ο Παύλος έγραψε το πρώτο βιβλίο της Καινής Διαθήκης που ήταν ένα γράμμα, μια επιστολή…”.
Εξίσου ιδιαίτερες, ήταν και οι αναφορές που έκαναν στις ομιλίες τους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, Σωκράτης Κουρσούμης, αλλά και η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Παναγιώτα Κασίμη.
Από τη μεριά της, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δήμητρα Τσουλουχά, σημείωσε πως “το Δίκτυο Πόλεων του Αποστόλου Παύλου, στο οποίο έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε, αποτελεί έναν δυναμικό θεσμό που ενώνει πόλεις με κοινά πνευματικά σημεία αναφοράς και κοινούς στόχους στον τομέα του πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Μαζί, μπορούμε να σχεδιάσουμε διαδρομές, ανταλλαγές, κοινές δράσεις, που θα ενώσουν τις πόλεις μας γύρω από ένα διαχρονικό και οικουμενικό μήνυμα. Ο θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός δεν είναι απλώς ένας σύγχρονος θεματικός άξονας. Είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να προβάλλουμε διεθνώς τον τόπο μας, ως σημείο συνάντησης πολιτισμών, θρησκειών και ανθρώπων…”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος