Η θέση του περιφερειακού συμβουλίου της Πελοποννήσου για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο

Κείμενο θέσεων, πέρασαν, κατά πλειοψηφία, παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, κατά την τελευταία του συνεδρίαση, με αφορμή αποφάσεις της ΡΑΕ, για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο Αρκαδίας.

Η κοινή πρόταση , απέσπασε 17 ψήφους, έναντι 15 της πρότασης της Περιφερειακής Αρχής.

Σύμφωνα με την πρόταση – απόφαση (όχι ψήφισμα), που υπερίσχυσε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα πρέπει να προβεί σε νομικές διαδικασίες, ώστε να αποφευχθεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών, θα προσφύγει στην Ευρωπαική Επιτροπή Περιβάλλοντος, θα ζητήσει να μην αγνοούνται οι προηγούμενες αποφάσεις των οργάνων και των συλλόγων, θα δημιουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή δράσης, θα επιδιώξει συνάντηση με ΡΑΕ, κόμματα, υπουργούς και θα παραδώσει την απόφαση, στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Επίσης, το κείμενο, βάζει και γενικότερα θέματα, όπως αλλαγές στις διαδικασίες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στις ανεξάρτητες Αρχές κλπ.

Ζητά να ολοκληρωθεί το ειδικό, χωροταξικό του Μαινάλου, ενώ γνωστοποιεί και τη συμμετοχή της, σε δράσεις που τυχόν γίνουν από δήμους και φορείς που αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες.

Την εισήγηση του θέματος και την πρόταση σχεδίου απόφασης, εισηγήθηκε η σύμβουλος της παράταξης του Γιώργου Δέδε, Τζένη Δημητρακοπούλου.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτης Νίκας, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής για το θέμα του Μαινάλου:

” Εάν η τοπική κοινωνία δεν συμφωνεί σε κάτι, εμείς είμαστε μαζί της. Ωστόσο, δεν είμαστε γενικώς, κατά των υποδομών ΑΠΕ. Χρειάζεται χωροταξικός σχεδιασμός. Στα απάτητα βουνά, πρέπει να είναι και το Μαίναλο. Θα το στηρίξουμε το βουνό. Θα το θέσω το θέμα στο ανώτατο επίπεδο. Η Περιφέρεια θα στηρίξει τις νομικές προσφυγές και θα συμβάλει και οικονομικά σ’ αυτές”.

Όπως αναφέραμε, η πρόταση της περιφερειακής αρχής, δεν πέρασε στην ψηφοφορία που ακολούθησε.

– Στην συζήτηση του θέματος, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο βουνό.

Στις τοποθετήσεις τους, ζήτησαν να συμβάλει η Περιφέρεια, στην αποτροπή τοποθέτησης ανεμογεννητριών και να είναι αυτή, δίπλα στον αγώνα που δίνουν.

– Σε νομικές διαδικασίες έχει αποφασίσει να προβεί και ο δήμος Γορτυνίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος