Γιάννης Κεφαλογιάννης από Τρίπολη: Το 92 % των πυρκαγιών «πιάνονται» πλέον στο μισάωρο

«Ένα μήνα πριν την τυπική έναρξη της αντιπυρικής, πραγματοποιούμε την συντονιστική σύσκεψη για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, ώστε να προετοιμαστούμε για αυτό το καλοκαίρι. Μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η Πελοπόννησος φέτος, θα έχει αυξημένη δύναμη στο ανθρώπινο δυναμικό, στα μέσα που θα επιτηρούν, αλλά και στα οχήματα που συνεχώς παραλαμβάνουμε μέσα από το πρόγραμμα “Αιγίς”». Αυτό, δήλωσε, κατά την έλευσή του στην Τρίπολη, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, που συμμετείχε στην διευρυμένη περιφερειακή σύσκεψη των στελεχών της Πολιτείας, που εμπλέκονται στις θερινές πυρκαγιές.

Κατά την εισήγησή του, στην αίθουσα της συνεδρίασης, ο Υπουργός, στάθηκε στους στόχους της φετινής αντιπυρικής περιόδου : «Οι στόχοι μας φέτος είναι η συνέχιση της μείωσης της έναρξης μίας πυρκαγιάς, η βελτίωση της ικανότητας περιορισμού της έναρξης μίας πυρκαγιάς, η περαιτέρω θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων, με μείωση της πυρκαγιάς πριν αυτή εισέλθει μέσα στο δάσος, η πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων», είπε ο Υπουργός. «Η προτεραιότητές μας είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ο συντονισμός των φορέων, η ενίσχυση της επιτήρησης και η διαχείριση της βλάστησης», ανέφερε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

«Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από το Αρχηγείο είναι τέτοιος, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο ταυτόχρονων περιστατικών που συχνά συμβαίνουν στην Πελοπόννησο, ειδικά τις ημέρες του υψηλού κινδύνου. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να δούμε όλα τα θέματα, ώστε να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής, να φροντίσουμε να διορθώσουμε πράγματα για μία καλύτερη προετοιμασία», δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλλογιάννης και τόνισε: «Το 92 % των περιστατικών πυρκαγιάς, πιάνονται στο μισάωρο, σύμφωνα με τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε αναλύσει. Το πρώτο μισάωρο, είναι το κρίσιμο στοιχείο σε μία πυρκαγιά. Κάνουμε σωστή κατανομή των δυνάμεων, υπάρχει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχει μία έμφορτη επιχείρηση με τα μέσα μας, υπάρχουν τα drones που επιτηρούν».

Το επιχειρησιακό δυναμικό στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, στην Πελοπόννησο, αυτό το καλοκαίρι, θα επιχειρήσουν 1.534 άνδρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, «τρέχει» μία προκήρυξη για 600 πυροσβέστες επί θητεία. Ακόμα, αυξημένα θα είναι τα μέσα, αλλά και η σύγχρονη τεχνολογία. Στην Πελοπόννησο, θα επιχειρήσουν, επίσης, 582 εθελοντές πυροσβέστες και 533 εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, από 21 εθελοντικές οργανώσεις. Απ’ τον αέρα, θα συνδράμουν στην επιτήρηση, τουλάχιστον 8 drones, σε σχέση με τα περσινά 6. Ακόμα, η χώρα θα έχει βοήθεια και από 3 νέα, σύγχρονα αεροσκάφη, τύπου Diamon 62 MPP του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Υπουργός, γνωστοποίησε, ότι, οι δήμοι της χώρας, θα ενισχυθούν, με 350 άτομα που θα στελεχώσουν κρίσιμες αρμοδιότητες σε κάθε γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Αποκάλυψε, ότι, με αφορμή το σχέδιο ”AntiΝero” έχουν δοθεί πάνω από 70 εκατ. το 2025, ενώ στην Πελοπόννησο θα προωθηθούν, φέτος, άλλα 13 εκατ. ευρώ.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ζήτησε από τους δήμους να προσέξουν ιδιαίτερα τα θέματα της διαχείρισης της βλάστησης, αφού ο νέος νόμος είναι ξεκάθαρος για τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες. Μάλιστα, όπως είπε, θα έρθει, σύντομα και ΚΥΑ, που θα καθορίζει, ακριβώς, το πλαίσιο για το πού θα προωθεί ο δήμος, τα αποτελέσματα ενός καθαρισμού οικοπέδου.

«Οι δήμοι, φέτος, θα πάρουν από το Υπουργείο Εσωτερικών, 50 εκατ. ευρώ, μία αύξηση 25 %», δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο Υπουργός, στάθηκε και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση των σχεδίων, με τις συντηρήσεις των δασικών δικτύων, με τις υδατοδεξαμενές κλπ. Είπε επίσης, ότι, φέτος θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τέσσερα ανακριτικά κλιμάκια. Αποκάλυψε, επίσης ότι, πέρσι, στην Πελοπόννησο, υπήρξαν λιγότερες καμένες εκτάσεις (65.000 στρέμματα κάηκαν, έναντι 75.5000 πρόπερσι, μείωση 10,68 %), αλλά υπήρξε μία αύξηση σε φωτιές μέσα σε δάση.

Στην διευρυμένη αυτή σύσκεψη, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, συμμετείχαν και ανώτερα στελέχη των φορέων, των συλλόγων και των υπηρεσιών που εμπλέκονται, σύμφωνα με το νόμο, στις επιχειρησιακές διαδικασίες της δασοπυρόσβεσης. Στη σύσκεψη, ήταν και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Φυσικά, συμμετείχαν και όλα τα κύρια στελέχη των Αυτοδιοικητικών θεσμών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος