Γ. Βαρουφάκης : “Η Πελοπόννησος είναι παρατημένη”

Με τις συναντήσεις με μέλη της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρκαδίας καθώς και με εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης ολοκληρώθηκε στην Αρκαδική πρωτεύουσα η τριήμερη περιοδεία του Γ. Βαρουφάκη στην Πελοπόννησο.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ανέφεραν στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος και την ερημοποίηση της υπαίθρου.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών Αρκαδίας, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, αναφέρθηκε και στη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία για την ανάπτυξη της περιοχής.
Οι εκπρόσωποι των εμπόρων αναφέρθηκαν ακόμα στην δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην Αρκαδία σε αναδασωτέα περιοχή, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τέλος, επισήμανε και τα προβλήματα που υπάρχουν για τον αγροτικό κόσμο και την κτηνοτροφία με την εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας διαχρονικά και την αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε πως πρόκειται για το μοντέλο ανάπτυξης της υποανάπτυξης αντί για ένα πραγματικό περιφερειακό αναπτυξιακό μοντέλο ενταγμένο σε ένα συνολικό εθνικό αναπτυξιακό μοντέλο. “Χρειάζεται ένα πάντρεμα της νέας επιστήμης, της παραγωγής, της αγροτιάς, της περιφέρειας και συνολικά” υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως στην Ελλάδα υπήρχε μια λαμπρή ευκαιρία πριν την δημιουργία του αισχρού υπερταμείου, με δημιουργία αντί για αυτόν τον αισχρό μηχανισμό της εκποίησης, μιας νέας αναπτυξιακής τράπεζας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:

“Η Πελοπόννησος είναι παρατημένη, υπάρχουν κάποια μεγάλα έργα τα οποία γίνονται αλλά, δυστυχώς, το ένα που είναι το ζητούμενο, ο Εθνικός Σχεδιασμός ενός Αναπτυξιακού Ενεργειακού Μοντέλου που να βοηθάει τους αγρότες να κρατάνε τα παιδιά τους στη γη, που να βοηθάει την ανάπτυξη της Παιδείας, της Υγείας, να παράγεται ενέργεια, να διανέμεται και να γίνεται και ταυτόχρονα μια συστηματική μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειας που να κρατήσουν την παραγωγή και τη διανομή εδώ σε ελληνικά χέρια, σε χέρια πελοποννήσια, σε χέρια τα οποία τελικά να αποκομίζουν και οφέλη για τον τόπο αυτόν, όχι μόνο για τους ολιγάρχες που σφετερίζονται όλα αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο είτε είναι Ταμείο Ανάκαμψης είτε είναι κάποια χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο ορίζοντάς τους είναι το πολύ 6 μήνες, μέχρι τις εκλογές, να κόψουν κάποιες κορδέλες, να δώσουν κάτι σε δικούς τους, αυτό γίνεται χρόνια αλλά η κρίση η οποία εξελίσσεται τώρα 13 χρόνια και παίρνει νέα τροπή της νέας λιτότητας που είναι ο πληθωρισμός ουσιαστικά βρίσκει την Πελοπόννησο χωρίς “λίπος” καθόλου, τους αγρότες με μέσο όρο ηλικίας 65 ετών, εγκατάλειψη της γης, τα αρπακτικά, τα κοράκια -έχει γίνει και πολλή συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, είναι ένα θέμα το οποίο το ΜέΡΑ25 το έχει αναδεικνύει 3 χρόνια τώρα, κοίτα τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια στη Βουλή τον κατηγορώ για συμμετοχή στο αλισβερίσι του Ηρακλή, που ουσιαστικά ο κύκλος της Μητσοτάκης Α.Ε, ο κοινωνικός κύκλος νέμεται αυτά τα κόκκινα δάνεια του κοσμάκη. Έχεις μια διαδικασία όπου αυτός ο λαός στην Πελοπόννησο δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στον πειρασμό της μετανάστευσης και της ερημοποίησης.
Σε τελική ανάλυση το μόνο που θα κρατήσει τη χώρα ζωντανή είναι η δυνατότητα να αναπληρώνεται το εργατικό δυναμικό, να μένουν οι νέοι και οι νέες στον τόπο, αυτό δεν το είδαμε πουθενά στην Πελοπόννησο, χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σχεδιασμό Ενέργειας, Παιδείας, Υγείας και θέσεων Εργασίας”.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και συζήτηση στον προαύλιο χώρο με τους εκπροσώπους γιατρών και εργαζόμενων.
Οι εκπρόσωποι των υγειονομικών ανέφεραν πως βγαίνουμε από μία πανδημία που οδήγησε στα όρια τους τα νοσοκομεία και υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για το μετά, επισημαίνοντας πως σε αυτό το μετά η Κυβέρνηση προωθεί τη διάλυση και των εργασιακών σχέσεων των υγειονομικών.

Γ. Βαρουφάκης : “Η Πελοπόννησος είναι παρατημένη”

“Οι μόνιμες θέσεις που βγήκαν ήταν περιορισμένες, έτσι οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως με επικουρικό προσωπικό την ώρα που πολλοί νέοι εγκαταλείπουν το ΕΣΥ και τη χώρα” υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των υγειονομικών και συμπλήρωσαν πως το πρόβλημα σε συγκεκριμένες ειδικότητες είναι ακόμα μεγαλύτερο και θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια επιπλέον κίνητρα ώστε να υπάρξουν οι σχετικές προσλήψεις και η πλήρωση αυτών των κενών.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν και στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων.

“Πρέπει να επιστρέψουν οι μισθοί στα πρόμνημονιακα επίπεδα και πρέπει να υπάρξει και παροχή στέγης για τους γιατρούς που δεν πηγαίνουν αλλιώς εύκολα στα νοσοκομεία της περιφέρειας” επισήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης και επανέλαβε την πρόταση του ΜέΡΑ25 για δημιουργία και παροχή κοινωνικής στέγης σε νέους γιατρούς και όχι μόνο.
“Υπάρχει ένα δημογραφικό πρόβλημα στο ΕΣΥ σε μια περίοδο όπου η καθεστηκυία τάξη θέλει τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας” ανέφερε ακόμα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, ενώ τόνισε πως το μοντέλο αυτό το προωθούν και μέσα από τα ΣΔΙΤ στη δημόσια υγεία.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

“Όπου πηγαίνουμε, απ’ την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, κι από την Κέρκυρα μέσω Τρίπολης μέχρι τη Ρόδο, η ίδια θλιβερή ιστορία ακούγεται μέσα από τα στόματα και τις ψυχές των ανθρώπων που με περίσσια πατριωτισμού εξυπηρετούν τους πολίτες μέσα στο ΕΣΥ. Ο μέσος όρος των γιατρών, των μονίμων και των νοσηλευτών είναι από 60 χρονών και πάνω.
Όπου να ναι αυτοί οι άνθρωποι θα φύγουν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κανένας σχεδιασμούς για αντικατάστασή τους με μόνιμους. Πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτό το εθνικό σύστημα υγείας;
Ο δικός μας φόβος, και των γιατρών, και αυτό το επιβεβαιώσαμε και σήμερα εδώ στο νοσοκομείο της Τρίπολης, είναι ότι ο στόχος της κυβέρνησης-γενικά της καθεστηκυίας τάξης αυτής της χώρας- είναι η συρρίκνωση του εθνικού συστήματος υγείας μέχρις ότου αυτά τα κτίρια να αποδοθούν σε ιδιώτες, ήδη βάζουν ιδιώτες τα απογεύματα, ήδη αρχίζουν να χρεώνουν πολίτες 30% υπέρ των ιδιωτών ή και των ιδιωτικών επεμβάσεων που θα γίνονται όταν θα λειτουργεί το σύστημα της εκ των έσω ιδιωτικοποίησης πλήρως.
Όλα αυτά είναι διαδικασία που θα κοστίσει πάρα πολύ στον ελληνικό λαό, γιατί η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, όπου έχει γίνει-και έχει γίνει σε πολλές χώρες-σταδιακά αυξάνει, διπλασιάζει το κόστος της υγείας και μειώνει τις παρόχους υγείας στους πολλούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνησιμότητα την ώρα που ο ελληνικός λαός πληρώνει περισσότερα. Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια γενναία αύξηση των κονδυλίων του πάνε στο εθνικό σύστημα υγείας.
Χρειάζεται διοικήσεις που να μην είναι κομματικές. Εμείς στο ΜέΡΑ25 αν γίνουμε κυβέρνηση δεν θέλουμε να διορίζουμε τους διοικητές των νοσοκομείων. Είναι τόσο απλό.
Οι διοικητές των νοσοκομείων να διορίζονται από Διαβουλευτικά Συμβούλια ντόπιων κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών, να λογοδοτούν στις τοπικές κοινωνίες, να λογοδοτούν στους γιατρούς να λογοδοτούν στους νοσηλευτές. Και να γίνει μια πραγματική θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας από την αγορά. Η αγορά είναι διαβρωτική.
Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου που έχει μπει στην υγεία, η υγεία ασθενεί”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος