Γ. Παπαηλιού: Η ΕΕΔKΑ επιτελεί σημαντικό έργο

Array

Στις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στη μορφή του εργατικού δικαίου αλλά και στους κινδύνους που περικλείουν αν δεν υπάρξει πρόνοια, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο 16 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Πληροφορική και Εργατικό Δίκαιο» ο Γιώργος Η. Παπαηλιού δικηγόρος-διδάκτορας Νομικής- βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.

Ο κ. Παπαηλιού κατά την παρέμβασή του ανέφερε :

«Η πληροφορική αλλάζει τη μορφή του εργατικού δικαίου.
Οι Η-Υ εντάσσονται στη λειτουργία της σχέσης εργαζόμενου-εργοδότη, αλλάζουν το πλαίσιο και εν μέρει το περιεχόμενο της λειτουργίας της.
Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν και ανοίγουν νέους ορίζοντες, όμως ταυτόχρονα περικλείουν και κινδύνους.
Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη χρήση και την αξιοποίησή τους, όπως με τη διάχυση της πληροφορίας, την άρση ή άμβλυνση επιβαρύνσεων για τον εργαζόμενο, την ενίσχυση της ασφάλειάς του στο χώρο εργασίας, τη μείωση του χρόνου εργασίας κλπ και συγχρόνως να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκμετάλλευση της αδύναμης πλευράς της εργασιακής σχέσης, του εργαζόμενου, την προστασία των δικαιωμάτων του και της προσωπικότητάς του κλπ.

Τα τελευταία χρόνια, είμαστε μάρτυρες μιάς δομικής αλλαγής του εργατικού δικαίου εις βάρος του εργαζόμενου, μιάς αλλαγής που ανατρέπει, περιορίζει, απομειώνει την προστατευτική διάστασή του, η οποία αποτέλεσε και την αφετηρία της δημιουργίας του ως αυτοτελούς κλάδου του δικαίου και εν τέλει τον πυρήνα του.
Στην πορεία αυτή η προστατευτική διάσταση υποβαθμίζεται, καταργούνται σημαντικές προστατευτικές ρυθμίσεις, αναπτύσσονται οι ελαστικές μορφές εργασίας και, μέσω της αποδόμησης του συλλογικού χαρακτήρα του, το εργατικό δίκαιο απορρυθμίζεται εν συνόλω.
Η τάση προς αυτή την κατεύθυνση συνεπικουρείται από την υψηλή ανεργία.

Αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και παντού στον κόσμο.
Στην πατρίδα μας οι πολιτικές των «μνημονίων» έχουν μετατρέψει την αγορά εργασίας σε «ζούγκλα». Τελευταία, καταβάλλεται προσπάθεια, να επανακαθοριστούν οι εργασιακές σχέσεις και ο αρχικός προορισμός του εργατικού δικαίου να επανέλθει σταδιακά, με την κατάργηση απορρυθμιστικών προβλέψεων, με τη θέσπιση και την επαναθέσπιση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που προστατεύουν τον εργαζόμενο και με ελέγχους που αποτρέπουν αυθαίρετες ερμηνείες και παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές.
Ο πρόσφατα ψηφισθείς από τη Βουλή Ν. 4488/2017 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η Ελληνική Εταιρεία Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης επιτελεί σημαντικό έργο στο χώρο του εργατικού δικαίου.
Οι επιστήμονες, της θεωρίας και της πράξης, που συμμετέχουν σ΄ αυτήν συνεισφέρουν στη διατύπωση θέσεων που εμπλουτίζουν το εργατικό δίκαιο και το τροφοδοτούν με απόψεις που είναι χρήσιμες για την πράξη και την περαιτέρω διαμόρφωσή του, ως κλάδου του δικαίου με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
Το εργατικό δίκαιο συνιστά κρίσιμο τομέα, που ναι μεν δέχεται επιρροές ή μάλλον επικυριαρχείται από την οικονομία και το κρατούν σήμερα νεοφιλελεύθερο δόγμα, όμως προσδίδει, μπορεί και πρέπει να προσδώσει στη λειτουργία της εργασιακής σχέσης κατά το δυνατόν κοινωνικό πρόσημο, έστω και υπό τις σημερινές αντίξοες συνθήκες και τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων για τον κόσμο της εργασίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος