Γ. Αγγελοπούλου: Μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας και συνεργειών το πρόγραμμα ζωής στη Βόρεια Κυνουρία

“Κατάθεση ψυχής” έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, στο Αστρος, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του Προγράμματος ζωής για τον πληθυσμό της Βόρειας Κυνουρίας που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Η κ. Αγγελοπούλου, μίλησε για τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε η οικογένειά της, όταν ο πατέρας της υπέστη σειρά εγκεφαλικών, προκειμένου να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση στο Ίδρυμα Ζαφείρη, την αξία της εφαρμογής του προγράμματος, που θα ανιχνεύσει τους παράγοντες κινδύνου, που προκαλούν τα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μετά από πρόταση του καθηγητή ιατρικής Κωνσταντίνου Βέμμου, που αγκάλιασε η Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 και το χρηματοδοτεί με 300.000 ευρώ.

Το όφελος είναι διπλό, γιατί οι εξετάσεις των πολιτών -προκειμένου να καταγραφεί η κλινική τους εικόνα- θα είναι δωρεάν και ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα παραμείνει στο Κέντρο Υγείας Άστρους.

Το πρόγραμμα ζωής θα εφαρμοστεί οικειοθελώς σε πολίτες από 18 ετών και πάνω και εστιάζει τόσο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου, όσο και στη συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων, που θα δώσουν ώθηση στην επιστημονική έρευνα για τα συγκεκριμένα νοσήματα και θα ανοίξουν νέους δρόμους στις πολιτικές υγείας.

Η κ. Αγγελοπούλου μίλησε για «μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας και συνεργειών», καθώς για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται η Α’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, το Κέντρο Υγείας Άστρους, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Καμπύλης, Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ο κ. Γιώργος Ντάιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, η κυρία Πηγή Περδικάκη, Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Άστρους, ενώ το ρόλο του συντονιστή είχε ο κ. Κωνσταντίνος Βέμμος, Παθολόγος, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών.

«Τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ευθύνονται για τους μισούς θανάτους στην Ελλάδα και παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση και την πρόληψη, οι τάσεις είναι αυξητικές» επισήμανε ο κ. Βέμμος. Επιπλέον τόνισε πως, «η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» και εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα για το πρόγραμμα και πώς οι συνεργαζόμενοι φορείς απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για την υποστήριξή του.

«Όσο νωρίτερα και όσο καλύτερα ρυθμίσουμε πιθανά προβλήματα, τόσο θα μειώσουμε τον κίνδυνο και θα βελτιώσουμε την υγεία μας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντάιος και αναφέρθηκε στο ρόλο της Επιτροπής: «Δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε κάποιον να μας στηρίξει, αλλά διαψευστήκαμε. Ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που μοιράστηκε τον ενθουσιασμό μας και μας στήριξε. Κάθε εγκεφαλικό, κάθε έμφραγμα, κάθε θάνατος που θα γλιτώσουμε θα οφείλετε στη δική σας στήριξη».

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιτύχει το πρόγραμμα και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους του τόπου μας και ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό», σημείωσε η κ. Πηγή Περδικάκη.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν σκοπό: να μειώσουμε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αυτό το πρόγραμμα κυριολεκτικά θα σώσει ζωές», τόνισε ο κ. Καμπύλης.

Η κ. Αγγελοπούλου στην ομιλία της εξήγησε τους λόγους που αποφασίστηκε από την Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 η χρηματοδότηση του προγράμματος ζωής :

«Ξέρετε ποια ήταν η αποφασιστική λεπτομέρεια για να χρηματοδοτήσουμε τη δράση; Είναι 300 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία 70 χιλιάδες είναι σε ιατρικό εξοπλισμό στο ιατρικό κέντρο, εδώ στο Άστρος. Πολλοί τη θεωρούν λεπτομέρεια, εγώ όχι. Μας συγκίνησε το παράδειγμα συνεργειών και συνεργασίας. Δηλαδή, μία ομάδα πανεπιστημιακών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άνθρωποι που έχουν ζήσει χρόνια με τον πόνο προσπαθώντας να θεραπεύσουν, μία ομάδα επιστημόνων από τον Ελληνικό Οργανισμό εγκεφαλικού επεισοδίου, μία ομάδα γιατρών από το κέντρο υγείας Άστρους και οι δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συνεργαστούν για να υλοποιήσουν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Και εμείς, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», θα δώσουμε τα χρήματα για αυτό».

«Έτσι ακριβώς, όπως σας τα περιγράφω, φανταστήκαμε, θέλαμε το ρόλο μας από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε η Επιτροπή. Δηλαδή, να βοηθήσουμε να γίνουν δράσεις από ιδέες τις οποίες εμπνέονται άνθρωποι σαν εσάς, με μεράκι, με εμπειρία, με γνώση και με αποφασιστικότητα να δουλέψουν για να τις φέρουν σε πέρας. Για αυτό αγκαλιάσαμε αυτή την ιδέα».

«Τώρα θα μου επιτρέψετε να τελειώσω με έναν προσωπικό τόνο. Όση ώρα άκουγα τους καθηγητές να μιλάνε, και επειδή αναφέρθηκα στη ζωή μου στην επαρχία, θέλω να σας πω ότι έχασα τον πατέρα μου από εγκεφαλικό, που ήταν μία σειρά εγκεφαλικών μετά από μία υψηλή πίεση που τον ταλάνισε για δεκαετίες στη ζωή του. Για να γελάσουμε και λίγο, θυμάμαι ότι έλεγε στη μαμά μου «Μαριώ μου, μου ανέβηκε η πίεση όσο έβλεπα τις κόρες μας με αυτές τι μίνι φούστες να περνάνε από τη γειτονιά»! Αλλά, ο άνθρωπος είχε περάσει πολλά, τον είχαν πιάσει όμηρο, πολέμησε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Θέλω να σας πω ότι το έχω ζήσει. Έχω ζήσει πόσο αλλάζει, όχι μόνο τη ζωή αυτού που υποφέρει, τη ζωή της οικογένειας. Ο πατέρας μου πρόλαβε να δει το πρώτο μου παιδί, την Καρολίνα μου, πρόλαβε να με δει να παντρεύομαι με τον Θόδωρο, να δει το πρώτο μας γιο, τον Παναγιώτη και έφυγε την μέρα που ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος στο δεύτερό μας γιο, στο τρίτο μας παιδί. Αυτά δεν είναι αστεία. Ότι μπορεί να κάνει ο καθένας για να προλάβει, και εδώ σας μιλάω σαν Ελληνίδα μάνα και κόρη, πρέπει να το κάνει. Για εσάς κάναμε το πρόγραμμα και πρέπει να το αγκαλιάσετε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος