Ερώτηση Κ. Βλάση για την τηλεοπτική κάλυψη της Αρκαδίας

Ερώτηση για το θέμα της καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης, κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

“Το Σ/Ν: «Πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», που ψηφίστηκε πρόσφατα, είχε ως σκοπό να επιτευχθεί η βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Δυστυχώς, όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο δεν επιλύει προβλήματα τα οποία προϋπήρχαν και για τα οποία είχα ενημερώσει με την από 14/02/2017 (Α.Π.: 3416) σχετική ερώτησή μου, χωρίς ωστόσο να πάρω πειστικές απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, ακόμα και μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου πολλές περιοχές της Αρκαδίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, καθώς δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές, όπου θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας.

Ο νέος νόμος δεν αναγνωρίζει ως «περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης» πολλά χωριά και οικισμούς της Αρκαδίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λήψη σήματος. Τα προβλήματα εντοπίζονται στη Γορτυνία (Ζιγοβίστι, Βιδιάκι, Στεμνίτσα Παλούμπα, Ριζοσπηλιά, Κοκκοράς κ.α.), στη βόρεια Κυνουρία (Καστάνιτσα, Καστρί, Αγ. Πέτρος κ.α.), αλλά και στην περιοχή της Μεγαλόπολης (Καρύταινα, Ίσαρη, Ατσίχολο κ.α.).

Το νέο πλαίσιο έχει μια επιπλέον εγγενή αδυναμία, που σχετίζεται με τους δικαιούχους και τη διαδικασία πιστοποίησής τους. Προβλέπει ότι δικαιούχοι της επιχορήγησης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εκτός κάλυψης. Ωστόσο, ως μόνιμος κάτοικος της συγκεκριμένη περιοχής χαρακτηρίζεται ο πολίτης που έχει την κύρια και μόνιμη εγκατάστασή του σε αυτή κατά τέτοιον τρόπο ώστε ο ως άνω τόπος να καταστεί, σύμφωνα με τη βούλησή του, το σταθερό κέντρο των εν γένει βιοτικών του σχέσεων, ενώ η πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας γίνεται από την αρμόδια δημοτική αρχή.

Η διαδικασία αυτή αποκλείει πολλούς πολίτες, που διαμένουν σε οικισμούς και χωριά της Αρκαδίας τους περισσότερους μήνες του έτους, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι. Να σημειωθεί ότι τα ακίνητα των πολιτών αυτών είναι ηλεκτροδοτούμενα και καταβάλλουν το τέλος υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, την οποία δεν έχουν καν τη δυνατότητα να δουν λόγω των προβλημάτων στη λήψη σήματος.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η βέλτιστη τηλεοπτική κάλυψη στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας αποτελεί ύψιστη υποχρέωση που θα διασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην ενημέρωση και την πληροφόρηση,

ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεστε να αυξήσετε τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στην Αρκαδία προσθέτοντας τα χωριά και τους οικισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα και που – όπως επανειλημμένως έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι – αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λήψης;

2. Προτίθεστε να τροποποιήσετε τη διαδικασία πιστοποίησης των μονίμων κατοίκων, ώστε δικαιούχοι να είναι όλοι οι κάτοικοι που διαθέτουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;”

από δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: ερτ τρίπολης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος