Ολοκληρώθηκαν το φθινόπωρο που μας πέρασε οι εργασίες της συστηματικής ανασκαφής στην Αρχαία Τενέα Κορινθίας (Χιλιομόδι).
Δίπλα του ταφικού μνημείου 3, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, αποκαλύφθηκε, εκτεταμένο συγκρότημα, με χρήση απ΄ τους αρχαικούς έως και τους ρωμαικούς χρόνους. Επίκεντρο του συγκροτήματος στην αρχαική εποχή, είναι ένα ορθογώνιο, υπόγειο κτίριο, περιμετρικά του οποίου εντοπίζεται εκτεταμένο λιθόστρωτο πλάτωμα, που ορίζεται από αρχαία οδό, με αναλημματικό τοίχο και διάφορους χώρους, αλλά και από άλλο κτίριο. Σύμφωνα με το Υπουργείο, στους ελληνιστικούς χρόνους, το κτίριο, μετατρέπεται σε στεγασμένη τελετουργική δεξαμενή, συνδεδεμένη με τελετές ίασης. Βρέθηκαν στο χώρο της δεξαμενής, ασημένιος στατήρας, κοπής Κορίνθου, αναθηματικά πήλινα ομοιώματα δαχτύλων χεριού, κάτω άκρου και ένα πήλινο προσωπείο (πιθανόν ο Αρποκράτης ).
Από όλα αυτά τα ευρήματα, μαζί με αυτά που εντοπίστηκαν το 2024 (πήλινα αναθήματα ανθρώπινων μελών, μετάλλινα εργαλεία παρασκευής φαρμάκων, ποσότητα δηλητηρίου αρσενικού ), γίνεται σαφές, ότι, ο χώρος, συνδέεται με μυστηριακές τελετές ίασης. Η δεξαμενή, φαίνεται να ήταν το βασικό στοιχείο της ίασης, που επιτυγχάνονταν με τη διαδικασία της κάθαρσης και της εγκοίμησης κοντά σε νερό. Το ομοίωμα του Αρποκράτη, μαζί με τα ευρήματα παλαιότερων ανασκαφών (π.χ. χρυσό δακτυλίδι, λύχνος, χρυσά φύλλα λωτού, υλικό από ζώα), ενισχύουν κατά πολύ την πιο πάνω άποψη. Όπως αναφέρει το Υπουργείο, η παρουσία του Σάραπη και του Αρποκράτη, δείχνουν πως η Τενέα, συμβαδίζει με τον πολιτιστικό και θρησκευτικό συγκρητισμό που προέκυψε απ΄ την Αίγυπτο και που απέκτησε, οικουμενικό χαρακτήρα στα χρόνια των Πτολεμαίων.
Η εικόνα του χώρου, αλλάζει στις αρχές του 3ου αι. μ.Χ. Ο χώρος του ιερού, διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο νεκροταφείο που χρησιμοποιείται έως και τον 5ο αι. μ.Χ. Ανασκάφηκαν 23 τάφοι, βρέθηκαν πολλά νομίσματα και κοσμήματα. Βρέθηκαν, επίσης, χάντρες, μυροδοχεία, πήλινα αγγεία, λύχνοι κλπ. Εντός του οικιστικού ιστού της πόλης, εντοπίστηκαν και νέες δομές κατοίκησης ρωμαικών και ύστερων ρωμαικών χρόνων.
Το πρόγραμμα της Αρχαίας Τενέας, διεξάγεται με φορέα υλοποίησης της ΔΙ.Π.Κ.Α. υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ε. Κόρκα και υπεύθυνη την Π. Ευαγγέλογλου, αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κορινθίας. Υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα με υπεύθυνους τους δρ. Κ. Λαγό νομισματολόγο, τη δρ. Χρ. Παπαγεωργοπούλου ανθρωπολόγο, το δρ. Δ. Μπάρτζη αρχιτέκτονα-μηχανικό, τους αρχαιολόγους Π. Παναϊλίδη, Μ. Ιωάννου, Ε. Αυγέρου, Α. Κουτούλα, Α. Καμαργιάννη, Π. Βλάχου, και Ε. Καπουράλου, τον τοπογράφο Ζ. Κορολή, τις συντηρήτριες Φ. Κουσιάκη και Α. Πετρίδου και φωτογράφο τον Φ. Παλληκαρά. Σημαντική είναι η αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του δήμου Κορινθίων, της εταιρείας ΜΕΤLEN και τοπικών σωματείων και ιδιωτών. Υποστηρίζουν η ΔΙΠΚΑ, η ΕΦΑ Κορινθίας, η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, αλλά και το Νομισματικό Μουσείο.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος