Δράσεις στην Τρίπολη για την μουσική παράδοση

H ευαισθητοποίηση και o προβληματισμός σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης είναι ο στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» με τη συνεργασία των τοπικών παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πελοπόννησο.

Οι δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί σε Καλαμάτα, Πάτρα, Πύργο, Σπάρτη.

Από αύριο Παρασκευή 3 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 5 Μαρτίου το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στην Τρίπολη και θα συνεχιστεί στο Άργος 10-11-12 Μαρτίου 2017 και στο Κιάτο 5-6-7 Μαΐου 2017.
Το αναλυτικό πρόγραμμα στην Τρίπολη περιλαμβάνει:

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 (ώρα 11:00-13:00) :

Επίσκεψη στο τοπικό Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 σε αίθουσα του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης (οδός Νίκου Γκάτσου) και ώρα (14:30-16:30) :

Ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους συμμετέχοντες σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017 (ώρα 17:00-18:30) :

Συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 στο Αποστολοπούλε ιο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και ώρα 10:30-13:30 και 17:00-20:00 :

Επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (το πρωί) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (το απόγευμα).
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πληροφοριακό υλικό σε ψηφιακή μορφή, η σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης, σε όσους παρακολουθήσουν και τα δύο σεμινάρια.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι Δηλώσεις συμμετοχής στο Λύκειο Ελληνίδων ως 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Λύκειο των Ελληνίδων Τρ’ιπολης: letripolis@gmail. com

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (ώρα 11:00-13:00) :
Μουσική τιμητική εκδήλωση όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, καθώς και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου και μελών των Κ.Α.Π.Η.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος