Εκδήλωση του παραρτήματος Τρίπολης του Πολεμικού Μουσείου για τους ανδριάντες του Θ. Κολοκοτρώνη

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Αρκάδα γλύπτη Χρήστου Αναγνωστόπουλου στην ανδριαντοποιία του Έφιππου Κολοκοτρώνη, που παρουσίασε σε εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης.

Υπήρξε αναφορά στους σπουδαίους, Λάζαρο Σώχου, Ευστάθιο Λεοντή, Φάνη Σακελλαρίου, μέσα από τα έργα των Αθηνών, του Ναυπλίου, του Ραμοβουνίου και της Τρίπολης.

Με τη δική του, σύγχρονη εκδοχή, στην αποτύπωση του Έφιππου Γέρου του Μοριά, ανοίγει ένα διαχρονικό παράθυρο αισιοδοξίας στο τότε, στο σήμερα των 200 χρόνων και στο μέλλον, αποτυπώνοντας μια εσωτερική ορμή στον Αρχιστράτηγο και στο άλογο, που αποπνέουν αίσθηση καλπασμού προς τη νίκη και την επίτευξη των σκοπών και του πεπρωμένου του Ελληνικού Έθνους.

Εκδήλωση του παραρτήματος Τρίπολης του Πολεμικού Μουσείου για τους ανδριάντες του Θ. Κολοκοτρώνη
παράρτημα Τρίπολης Πολεμικού Μουσείου

Ιδιαίτερη αίσθηση και χαρά προκάλεσε η ευγενική χειρονομία μοντελιστών της Τρίπολης και της Σπάρτης, και συγκεκριμένα του Χρήστου Κουταλιανού και του Ιωάννη Παπουλάκου, συντηρητή έργων τέχνης και αγιογράφου, που επιμελήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο τη βαφή και τη σχεδίαση συλλεκτικής μινιατούρας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποδίδοντας εξαιρετικά τις λεπτομέρειες της φορεσιάς, των αρμάτων και την έκφραση του προσώπου του, που σε συνδυασμό με τη στάση του σώματος, αποπνέουν την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και την καρτερία, σε όσα η πολυτάραχη ζωή του, του επιφύλαξε να υποστεί, αλλά και να απολαύσει.

Ένα ξεχωριστό κλίμα όμορφης διάθεσης προκάλεσαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, που αυθόρμητα δημιουργήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος, μεταξύ των παρευρισκομένων στην αίθουσα, με επιπρόσθετες πληροφορίες για τα έργα τέχνης, αλλά και τοποθετήσεις επί σύγχρονων κοινωνικών θεμάτων.

Η συλλεκτική μινιατούρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, βρίσκει τη θέση της στο Μουσείο, ενώ το έργο του Χρήστου Αναγνωστόπουλου θα παραμείνει στο εκθετήριο, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε ολοκληρώνεται ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος