Εκδηλώσεις από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με αφορμή την απελευθέρωση της Τρίπολης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Διήμερη δράση με αφορμή τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Τρίπολης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, σχεδιάζει για τις αρχές Οκτωβρίου, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν 1 και 2 Οκτωβρίου 2022, στην Πλατεία Άρεως, εκεί που έγινε και η παρέλαση του ΕΛΑΣ στην Τρίπολη.

Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, χαιρετισμοί, συναυλία με αγωνιστικά και αντάρτικα τραγούδια, ιστορικοί περίπατοι, χώρους θυσίας και μνημεία, επισκέψεις στα υπόγεια του δικαστηρίου της Τρίπολης.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, “τιμάμε τους χιλιάδες Αρκάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού. Μαθαίνουμε την ιστορία του λαικού επαναστατικού κινήματος για να αντέξουμε στις δυσκολίες, να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα για το σήμερα και το αύριο”.

Το διήμερο 1 με 2 Οκτωβρίου, θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφίας στην Πλατεία Άρεως, με τους αγωνιστές εκείνης της περιόδου. Στο χώρο της έκθεσης, θα υπάρχει κλιμάκιο για συγκέντρωση ή σκανάρισμα ιστορικού υλικού.

Οι διοργανωτές, καλούν τους απογόνους και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, να φέρουν στο χώρο της έκθεσης, πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα, που τυχόν διαθέτουν, να τα παραδώσουν ή να τα σκανάρουν, επιτόπου και να τα πάρουν πίσω, προκειμένου να συγκεντρωθεί πολύτιμο υλικό, να διασωθεί και να χρησιμοποιηθεί στις επόμενες εκθέσεις – εκδόσεις – εκδηλώσεις.

Για πρώτη φορά θα γίνει στην Τρίπολη, μία τέτοια, μεγάλη εκδήλωση, με αφορμή την απελευθέρωση της πόλης, την 1 Οκτωβρίου του 1944.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος