Δημοτικό μουσείο το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στο κάστρο της Μονεμβασιάς

Η μετατροπή σε δημοτικό μουσείο του σπιτιού του Γιάννη Ρίτσου, στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, αποτελεί το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείο Πολιτισμού, του δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού ” Πάρνωνας ΑΟΤΑ”.

Η σύμβαση ήδη υπογράφηκε.

Στόχος του έργου, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος προσέλκυσης επισκεπτών, που με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό, πολυμεσικό και ψυχαγωγικό τρόπο, θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα του δήμου Μονεμβασιάς και θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο του συγκεκριμένου τόπου, αλλά γενικότερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η μόνιμη έκθεση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τη ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά για κάθε ενότητα ποιήματα.

Κάθε τέτοια ενότητα, θα αναπτύσσεται ανάλογα με τα μηνύματα και την πληροφορία που θα λαμβάνει ο επισκέπτης, σε τέσσερις νοηματικούς άξονες, αυτόν του τόπου, των γεγονότων, των προσώπων και των έργων.

Ο άξονας του τόπου, θα αναδεικνύει την σχέση του ποιητή με την Μονεμβασιά, όπως αυτή διαγράφεται, μέσα από έργα του, όπως το “Εμβατήριο του ωκεανού” και η “Μονοβασιά¨, καθώς και προσωπικές αφηγήσεις του.

Ο άξονας των γεγονότων, θα παρουσιάζει ιστορίες από την ζωή του ποιητή, που συνέβαλαν καταλυτικά στο έργο του, ανά περίοδο, από την δεκαετία του 1930, έως του 1980.

Ο άξονας των προσώπων, θα παρουσιάζει την επίδραση σημαντικών προσώπων στην ζωή του ποιητή και τον τρόπο που αυτή αντανακλάται σε ποιήματα του, ανά περίοδο, από την δεκαετία του 1930, έως του 1980.

Τέλος, ο άξονας των έργων, θα παρουσιάζει το σύνολο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Γιάννη Ρίτσου, με έμφαση στα ποιήματα, καθώς και στα εικαστικά και στα θεατρικά του έργα, με αφορμή τις συνθήκες που τα ενέπνευσαν και τα χαρακτηρίζουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος