Δημ. Γαλαμάτης: “Χρειάζεται ηθικός μετασχηματισμός με δεοντολογία και επαγγελματισμό στο χώρο των ΜΜΕ”

Στην Τρίπολη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που ήταν προσκεκλημένος και χαιρέτησε τις εργασίες του 53ου δημοσιογραφικού συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου (συμπληρώνει 60 χρόνια ζωής η ΕΣΕΤ).

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: ” Πρέπει σήμερα, επιτέλους, να προσδιορίσουμε το τί είναι δημοσιογράφος, όσον αφορά το επαγγελματικό κομμάτι. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η έννοια αυτή. Ο χώρος αυτός, ή θα αυτορυθμιστεί ή θα συνεχίσει την πολυδιάσπασή του”.

Ο γενικός γραμματέας, στάθηκε και σε άλλα θέματα:

Είπε, χαρακτηριστικά: “Οι Ενώσεις των δημοσιογράφων θα πρέπει να κοιτάξουν και τον πνευματικό τους ρόλο. Περισσότερο συμπεριφέρονται ως συνδικάτα και συντεχνίες, παρά ως επαγγελματικές ενώσεις. Κάποια στιγμή, όσα συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πάρουν τη μορφή κανονισμού, άρα θα αποκτήσουν οριζόντιο πλαίσιο εφαρμογής κανόνων και στη χώρα μας. Πρέπει και οι δημοσιογράφοι να είναι έτοιμοι για αυτό και να συμμετέχουν και αυτοί στη διαβούλευση”.

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε και στην κυβερνητική – νομοθετική δράση της κυβέρνησης, πάνω στα θέματα στήριξης και ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων (πρόνοιες), ενώ έκανε και ειδική αναφορά στον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό που αγγίζει και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

“Η αξιοπιστία είναι το ζητούμενο. Πράττουμε δράσεις για αυτό. Ωστόσο, χρειάζονται εδώ δύο πράγματα να ισχύουν. Το βασικό εδώ είναι ο λεγόμενος ηθικός μετασχηματισμός. Ο ηθικός μετασχηματισμός, προϋποθέτει την απαραίτητη δεοντολογία (για όλους) και τον επαγγελματισμό (για όλους)”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Κατά τα λοιπά, το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023.

Διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης και έχει ως κεντρικό θέμα: “Δημοσιογραφία στην Περιφέρεια: Προκλήσεις και Προοπτικές”.

Γίνεται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, ενώ συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο δήμος Τρίπολης, ο δήμος Γορτυνίας, ο δήμος Μεγαλόπολης, ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας και το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Εξετάζονται θέματα που έχουν να κάνουν με τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα, το ρόλο των δημοσιογράφων κλπ.

Αναλύονται και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της Περιφέρειας και με το ρόλο και τις δράσεις της Αυτοδιοίκησης.

Συγχρόνως, πραγματοποιούνται και διάφορες επισκέψεις σε περιοχές της Π.Ε. Αρκαδίας.

  • Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΤ και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, βράβευσαν, με αναμνηστικές πλακέτες άτομα με προσφορά στο χώρο της ενημέρωσης και της Ένωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος