Χ. Στάικος :Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κληθεί ξανά να ανορθώσει την κοινωνία και την χώρα (audio)

«Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία των ΗΠΑ και η ανάληψη από την διοίκηση Μπάιντεν δημιουργεί προσδοκίες αλλαγής πολιτικής, μεταξύ άλλων, για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού στη χώρα τους» δήλωσε στην ΕΡΤ Τρίπολης ο Χρήστος Στάικος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας.

Ο κ. Στάικος φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Πρόσωπα και Γεγονότα”, που μεταδίδεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις συχνότητες της ΕΡΤ Τρίπολης και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, την πανδημία και τους χειρισμούς για την αντιμετώπισή της, για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης , το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη Μεγαλόπολη και τη Δίκαιη Μετάβαση της στην Μεταλιγνιτική εποχή αλλά και για τις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

«Κακή εντύπωση η απουσία Τραμπ από την ορκωμοσία Μπάιντεν» Δυστυχώς, το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Σαμαράς που δεν βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου να παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα το 2015. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης, που θέλει να παρουσιάζει άλλο προφίλ, να μην κάνει το ίδιο όταν θα χρειαστεί να παραδώσει ξανά στον Αλέξη Τσίπρα» είπε ο κ. Σταικος.

Για την εξωτερική Πολιτική :

«Ενδεικτική και αποκαλυπτική της αναξιοπιστίας και της υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ η συζήτηση στη βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δίχασαν την κοινωνία και πόνταραν στην ακροδεξιά για προεκλογικούς λόγους, στεκόμενοι απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12ν.μ. στο Ιόνιο, που προετοιμάσαμε.

Πολλοί μάλιστα στη ΝΔ, όπως ο κ. Βλάσης, αποκαλούσαν προδοτική την Συμφωνία των Πρεσπών, που ως υφυπουργός Εξωτερικών οφείλει να την τηρήσει και να την υλοποιήσει. Τώρα, προσχώρησαν στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Καλοδεχούμενη η κολοτούμπα. Εμείς, ως κυβέρνηση, υλοποιήσαμε μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική αναβαθμίζοντας τον γεωστραστηγικό ρόλο της χώρας ως πόλο σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και κρατάμε και σήμερα υπεύθυνη στάση ως αντιπολίτευση. Θετική εξέλιξη η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

Για την Οικονομία :

«Αναμφισβήτητα, είναι δύσκολη η διαχείριση της πανδημίας-με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Τα αρνητικά ρεκόρ σε ύφεση, χρέος, έλλειμμα αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της οικονομίας.
Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, επιδότηση εργασίας, μη επιστρεπτέα, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους.
Η δυνατότητα υπάρχει. Αφήσαμε «μαξιλάρι» ασφαλείας, μπορεί να αξιοποιηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Για την Πανδημία :

«Ανεπαρκής η διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Χρειάζεται αποτελεσματικό σχέδιο για καλύτερη πρόσβαση στον εμβολιασμό. Σημαντική η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για εξασφάλιση πατεντών. Να την υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας(πρωτοβάθμια, γιατροί, νοσηλευτές), και αυτό η ΝΔ δεν μπορεί να το υλοποιήσει γιατί συγκρούεται με τον ιδεολογικό της εαυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι θα ασκούσε αποτελεσματικότερη πολιτική στην ενίσχυση των δημόσιων αγαθών και ιδιαίτερα σε αυτό της δημόσιας υγείας που είναι στο πολιτικό μας DNA».

Για Παναρκαδικό Νοσοκομείο- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη διοίκηση του Παναρκαδικού Νοσκομείου, τόλμησαν και μετέφεραν το Ψυχιατρείο στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο-κάτι που καθυστερούσε για πολλά χρόνια-, σχεδίασαν και εξασφάλισαν χρηματοδότηση για την επέκτασή του, αναβάθμισαν το Νοσοκομείο και αύξησαν τις κλίνες και μαζί με την μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη που κάναμε, δημιουργούνται προϋποθέσεις προοπτικά ακόμα και για Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι θετικό να συνεχιστούν αυτά και να προχωρήσει η αναβάθμισή του. Χρηματοδότηση νέων επιστημόνων για έρευνα και καινοτομία και όχι για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, αναγκαιότητα είναι και η ενίσχυση των Πανεπιστημίων και του ΠαΠελ. Να δοθούν πόροι για πρόσληψη καθηγητών, χρηματοδότηση νέων επιστημόνων για έρευνα και καινοτομία και όχι για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Καλύτερα να δοθούν πόροι για το ΠαΠελ και για να προχωρήσει η δημιουργία του πανεπιστημιακού campus στην Τρίπολη, στον χώρο που παραχωρήθηκε από το πρώην ψυχιατρείο.

Για την Μεγαλόπολη

«Η μείωση των πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με απόφαση Χατζηδάκη λίγο πριν αποχωρήσει από το ΥΠΕΝ, είναι ενδεικτική της πολιτικής εγκατάλειψης των λιγνιτικών περιοχών και της Μεγαλόπολης. Η λογική του Ταμείου ήταν να σχεδιάσει την επόμενη μέρα και να χρηματοδοτήσει κάποιες δράσεις. Αυτή η απόφαση δεν δείχνει δίκαιη μετάβαση, αλλά εγκατάλειψη. Αναγκαιότητα για την Μεγαλόπολη ένα άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα «Γέφυρα» για την διατήρηση θέσεων εργασίας στην αποκατάσταση γαιών-ενισχυμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με ενεργειακή κοινότητα του Δήμου και δημόσιες επενδύσεις με εμπλοκή της ΔΕΗ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν φαίνεται να διεκδικεί πολύ αυτά τα ζητήματα που αναφέραμε συνολικά και για την Αρκαδία. Περισσότερο βλέπουμε μια ενδονεοδημοκρατική διαμάχη στελεχών, κυρίως των κ.κ Νίκα-Τατούλη, παρά ουσιαστικό έργο για την περιοχή.

-Για τα εσωτερικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

«Έχουμε ανοιχτό και ζωντανό διάλογο στο εσωτερικό του κόμματος. Συνεχίζουμε ενωμένοι και με εξωστρέφεια για να υλοποιήσουμε την στρατηγική μας για την διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό σε ένα ανοιχτό, μεγάλο, σύγχρονο κόμμα της αριστεράς-κορμό του προοδευτικού πόλου, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια εναλλακτική αριστερή- προοδευτική διακυβέρνηση. Προχωράμε στην υλοποίηση του «οδικού χάρτη» για ανασυγκρότηση των οργανώσεων μας και σε τοπικό επίπεδο με ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα και ανοίγουμε το διάλογο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο την επόμενη μέρα. Το «Σχέδιο της Επιτροπής Σταθάκη» μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την δημιουργία ενός νέου προγράμματος και την διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Τρίπολης και την Πέγκη Μπρούσαλη ο κ. Στάικος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ