Σε ειδική εκδήλωση, έγιναν και τα εγκαίνια, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, με ιδιαίτερο συμβολισμό για το Ναύπλιο και την Αργολίδα. Το πρώτο Τελωνείο του νεοελληνικού κράτους (1832), παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες, αφού πρώτα, ανακαινίσθηκε Πρόκειται για ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό μνημείο που δεσπόζει σ’ έναν από τους πιο εμβληματικούς χώρους του Ναυπλίου. Ένα μνημείο που ήταν εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.
Το 2014, το κτίριο, παραχωρήθηκε απ’ το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Πολιτισμού, που ανέλαβε και την ευθύνη της διαμόρφωσης του χώρου. Εκεί, είναι τώρα, να στεγαστούν εκθέσεις, αλλά και να διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές δράσεις. Δράσεις που θα συνάδουν με τον χαρακτήρα του κτιρίου, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου. Πρόκειται πλέον, για έναν νέο πυρήνα πολιτισμού.
Το έργο της αποκατάστασης και της ανάδειξης, υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, του Υπουργείου Πολιτισμού. με χρηματοδότηση, περίπου 1.400.000 ευρώ, από το Τομεακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, υπέγραψε με τον δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτρη Ορφανό, μνημόνιο συνεργασίας. Το μνημόνιο, θέτει τα θεμέλια για την αξιοποίηση του Τελωνείου. Θα υπάρξει συνεργασία, ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε να ενσωματωθεί το ιστορικό κτίριο, στον σύγχρονο κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης. Αυτό θα γίνει, με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, όπως αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το Υπουργείο Πολιτισμού, παραχωρεί στον δήμο Ναυπλιέων, το δυτικό τμήμα του Τελωνείου, για πέντε έτη (με δυνατότητα παράτασης), ώστε να λειτουργήσει, ως κέντρο πληροφόρησης και τουριστικής προβολής (έμφαση στη χρήση ψηφιακών μέσω και διαδραστικής παρουσίασης των μνημείων της περιοχής).
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, έγιναν και τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο ” θάλασσα, ζείδωρος πνοή ”. Συνεργάστηκε για την έκθεση η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Η έκθεση, βασισμένη στην παρουσίαση που είχε προηγηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, εμπλουτισμένη με νέα έργα και με την επιμέλεια να ανήκει στην Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, φωτίζει τη διαχρονική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα, μέσα απ΄ τη θαλασσογραφία, αναδεικνύοντας το Ναύπλιο, ως λιμάνι – σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού. Στην έκθεση, συνεργάστηκε και η Έφη Αγαθονίκου. Η έκθεση θα κρατήσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2025.
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τελωνείου, δήλωσε τα εξής: “ Η πλήρης αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Παλαιού Τελωνείου Ναυπλίου, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να ενταχθεί δυναμικά και δημιουργικά στον σύγχρονο κοινωνικό, πολιτιστικό -και εν προκειμένω- αστικό ιστό. Το ιστορικό αυτό κτήριο, χρονολογούμενο στις αρχές του νέου ελληνικού κράτους και αποδιδόμενο στον σπουδαίο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, παρέμεινε για 25 χρόνια ανενεργό. Από το 2019, μέσα από το συνεκτικό σχέδιό μας για την Πολιτιστική Χάρτα Ανάπτυξης και Ευημερίας κάθε Περιφέρειας, και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Ναυπλιέων, καταφέραμε να επανεκκινήσουμε το έργο και να το ολοκληρώσουμε με χρηματοδότηση από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Τελωνείο μετατρέπεται σε ενεργό οργανισμό πολιτισμού και δημιουργίας, σημείο αναφοράς της πόλης και εφαλτήριο εξωστρέφειας και σύγχρονης ταυτότητας (…).
Στα εγκαίνια, παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Ανδριανός, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, η πρόεδρος του δ.σ. της Εθνικής Πινακοθήκης Όλγα Μεντζαφού, η γενική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα, θεσμικοί εκπρόσωποι της περιοχής, αλλά και αρκετός κόσμος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος