Από τον Πάρνωνα… στα Αστερούσια της Κρήτης – Συνάντηση φορέων για πρόγραμμα της UNESCO

Όταν συναντιούνται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πως μπορεί να αναπτυχθεί ο τόπος τους, σε ένα από τα πιο φιλόξενα νησιά της χώρας μας, την Κρήτη, τότε το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Στα Καπετανιανά της Κρήτης, στα Αστερούσια όρη, συναντήθηκαν εκπρόσωποι διατοπικών συνεργασιών, προσκεκλημένοι του διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Γιώργου Μαυρόγιαννη, και της πρόεδρου AREPO, πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώς Βρέντζου.

Από τον Πάρνωνα… στα Αστερούσια της Κρήτης – Συνάντηση φορέων για πρόγραμμα της UNESCO

Από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας, την Πελοπόννησο, τον Έβρο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, καθώς και από τα νησιά της Αττικής, πρόεδροι και εκπρόσωποι αναπτυξιακών οργανισμών και εταιριών, οι  Μαρίνος Μπερέτσος, Βαγγέλης Καζάκης, Αλέξανδρος Κοψαχείλης και Χριστίνα Καλαθά, βρέθηκαν σε υψόμετρο 750 μ., στα γοητευτικά και συνάμα άγονα Αστερούσια της Κρήτης, όπου ξεδίπλωσαν τις ιδέες τους και μεθόδευσαν τα επόμενα βήματα που θα τους οδηγήσουν σε άλλα μονοπάτια.

Κουβέντιασαν, μαζί και με άλλους παρευρισκόμενους, για την τέταρτη περιοχή στην Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο, που μετά τον Όλυμπο, τη Σαμαριά και τα Αστερούσια όρη, επιθυμεί να ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του Προγράμματος Άνθρωπος και Βιόσφαιρα (ΜΑΒ) της UNESCO.

Πρόκειται για ένα διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας που συντονίζει η Αναπτυξιακή Πάρνωνα και περιλαμβάνει εκτός από τον Πάρνωνα και τον Μαλέα, περιοχές από το Δέλτα του Έβρου, τη Σαμοθράκη, το Δάσος της Δαδιάς, νησιά της Αττικής, καθώς και περιοχές της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης.

Από τον Πάρνωνα… στα Αστερούσια της Κρήτης – Συνάντηση φορέων για πρόγραμμα της UNESCO

Η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας της Ανατολικής Πελοποννήσου, Πάρνωνα και Μαλέα, με την αναγνώριση, διαχείριση και ανάπτυξη του «Αποθέματος Βιόσφαιρας», η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία υποδομών τουριστικού προορισμού, καθώς και η προώθηση της τοπικής επιχειρηματικότητας με τη συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, συγκαταλέγονται στους γενικούς στόχους για την επιτυχή ένταξη στο κορυφαίο πρόγραμμα της UNESCO, Άνθρωπος και Βιόσφαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα περιλαμβάνει περισσότερες από 700 περιοχές σε 124 χώρες, δημιουργεί επιστημονική βάση για την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και του περιβάλλοντός τους και προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις οικονομικής ανάπτυξης, που είναι όμως κοινωνικά και πολιτισμικά ορθές και περιβαλλοντικά βιώσιμες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος