Το θέμα του διαγωνισμού για τη δακοκτονία στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου.
Το ζήτημα έθεσε σε εκτός ημερήσιας, η παράταξη του Πέτρου Τατούλη, αλλά και η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη (Πρώτα η Πελοπόννησος), όπου και μίλησε για διοικητική αποτυχία της Περιφερειακής Αρχής και για αποτυχία σ΄ όλα τα επίπεδα της αντιμετώπισης της δακοπροσβολής και του γλοιοσπορίου της ελιάς. Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, προχώρησαν σε έντονη κριτική, για όλες τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πάνω στο 3ετές πρόγραμμα της δακοκτονίας (παγίδες, ψεκασμοί). Η Λαική Συσπείρωση, ζήτησε να υπάρξει ένας δημόσιος, καθολικός φορέας που θα αναλάβει τη δακοκτονία, μέσα απ’ τις υπηρεσίες της ίδιας της Περιφέρειας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Ζαχαριάς, δήλωσε, ότι, υπήρξαν κάποιες αστοχίες, ενώ και το αρμόδιο Υπουργείο, άργησε λίγο να κάνει τις προσλήψεις των συμβασιούχων. ” Έστειλα έγγραφο στο Υπουργείο που προτείναμε και κάτι διαφορετικό για τη δακοκτονία ”, είπε ο Σπύρος Ζαχαριάς. Και συνέχισε ως εξής: ” Στους διαγωνισμούς αυτούς εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε. Το ίδιο και στις προσλήψεις. Η έναρξη της δακοκτονίας έγινε κανονικά. Έχει ολοκληρωθεί ο ψεκασμός σε Αρκαδία, Κορινθία και Αργολίδα. Στη Λακωνία έχουν γίνει επεμβάσεις – ψεκασμοί, το ίδιο και στη Μεσσηνία. Την ευθύνη για τους ψεκασμούς έχουν οι τομεάρχες και οι επόπτες, λαμβάνοντας υπόψη τα καιρικά φαινόμενα. Εμείς, με τις ΔΑΟΚ, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και έβαλαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι παγίδες, όπως έγιναν και από παραγωγούς, αλλά και από τους συνεταιρισμούς. Οι ΔΑΟΚ μερίμνησαν και για τα φυτοπροστατευτικά προιόντα. Αυτό που ήταν να γίνει, έγινε “. Ο Στάθης Αναστασόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, δήλωσε τα εξής: ” Η φετινή διαδικασία της ανάδειξης αναδόχου για παγίδες και για ψεκασμούς, ξεκίνησε όσο νωρίτερα μπορούσε. Οι διαγωνισμοί 3ετούς διάρκειας, επειδή έχουν υψηλούς προυπολογισμούς, έχουν και μεγαλύτερους χρόνους διεκπεραίωσης. Είχαμε και άγονους διαγωνισμούς, που έπρεπε να επαναληφθούν. Η καθυστέρηση του προγράμματος ήταν μικρή. Όταν χρειάστηκε, επιβλήθηκαν στους ανάδοχους και οι ποινές που προβλέπονται “.
Η παράταξη Πέτρου Τατούλη, μέσω της Ντίνας Νικολάκου, ζήτησε να βγει ομόφωνη απόφαση, που θα καταγγέλλει το αρμόδιο Υπουργείο, που αγνόησε τα όσα ζήτησε απ’ αυτό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα θέματα των ελαιοπαραγωγών και της δακοπροστασίας, σύμφωνα και με τα όσα ακούστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο από αρμόδια χείλη. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στο τέλος της συζήτησης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής : “ Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας ευαίσθητος τομέας, ουσιαστικός και σημαντικός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι πρόβλημα ο δάκος, η ευλογιά, ο καταρροικός πυρετός. Πήγαμε στα Υπουργεία, διεκδικούμε. Οι πόροι είναι αυξημένοι, τα μέσα περισσότερα και έχουν μπει στη διαδικασία. Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα, είμαστε σε διαδικασία αντιμετώπισης. Οι διαδικασίες ξεκίνησαν πιο νωρίς από ποτέ και γίνονται με νόμιμο τρόπο “.
Η αντιπολίτευση ( Τατούλης – Μάκαρης ) κατέθεσε, κείμενο, με αιτήματα για το θέμα της δακοκτονίας. Η Λαική Συσπείρωση, ζήτησε έγκαιρη, ολοκληρωτική δακοκτονία απ’ τις υπηρεσίες του κράτους και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών. Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Χρήστος Λαμπρόπουλος, περιέγραψε τη δεύτερη πρόταση, αυτής της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με αυτή, η Περιφέρεια, θα ζητήσει αυξημένους πόρους για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, θα επιδιώξει να υπάρξει βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των διαγωνισμών, ενώ θα ζητήσει και προσλήψεις έκτακτου προσωπικού. Εγκρίθηκε η πρόταση της πλειοψηφίας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος