“Το πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα“, ξεκίνησε η δημοτική αρχή της Τρίπολης, να καθιερώσει, ως θεσμό. Η αναπαράσταση έγινε στην Πλατεία Πετρινού, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.
Όπως αναφέρει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου της Τρίπολης, οι ρίζες αυτής της δράσης, ανάγονται σ’ ένα προεπαναστατικό έθιμο, όπως περιγράφει ο διάσημος περιηγητής Πουκεβίλ.
Ο Πουκεβίλ, έμεινε στην Τρίπολη, για επτά μήνες, τον χειμώνα του 1799 – 1800 και είδε και έζησε, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων εκείνης της εποχής.
Στο έργο του Ταξίδι στο Μοριά, στο κεφάλαιο ”θρησκεία – δεσποτάδες – καλόγεροι – παπάδες – λειτουργίες – Σαρακοστή – Πάσχα – μυστήρια” και στη σελίδα 267, διαβάζουμε περί Μεγάλου Σαββάτου:
(…) Οι γυναίκες καθαρίζουν το σπίτι και ρίχνουν άφθονο νερό πάνω στο πάτωμα. Τέλος, μόλις δοθεί το σύνθημα, πετούν φύρδην μίγδην από τα παράθυρα, για να τα σπάσουν, τα παλιά βάζα της κουζίνας, που χρησιμοποίησαν κατά τη σαρακοστή, και η τελετή αυτή λέγεται ”Το Πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα “.
(…) Το Μ. Σάββατο βλέπεις να ξαναγεννιέται η ελπίδα στα πρόσωπά τους’ χιλιάδες χέρια βρίσκονται σε δράση για να ψήσουν γλυκίσματα και να βάψουν αυγά που τα χρωματίζουν με πολλούς τρόπους. Το μόνο που ακούγεται είναι το βέλασμα των αρνιών, που τα φέρνουν για να τα ευλογήσει ο παπάς’, μερικά έχουν βαμμένα τα κέρατα και είναι στολισμένα με φιόγκους”.
Η Πλατεία Πετρινού, γέμισε κόσμο στην αναπαράσταση του δρώμενου.
Πρώτος έριξε οικιακό σκεύος ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Τζιούμης.
Το δρώμενο, στήριξαν διάφορα σωματεία του δήμου.
Ο κάθε εκπρόσωπος σωματείου, έριξε απ’ το μπαλκόνι του Πετροπούλειου Κληροδοτήματος και από ένα κεραμικό σκεύος.
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από μουσική που έπαιξαν βιολιστές.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος