Η ταινία τεκμηρίωσης ” Α γρούσσα νάμου ” ένα παναιθούρι αννοιτθέ ” (η γλώσσα μου ”ένα παράθυρο ανοιχτό”), του σκηνοθέτη Στάθη Ρέππα, θα προβληθεί, σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση, απ’ το Κανάλι της Βουλής, τη Δευτέρα του Πάσχα, 13 Απριλίου 2026, στις 6 το απόγευμα. Ένα ντοκιμαντέρ (1: 16) στην τσακώνικη διάλεκτο. Μία πρωτιά, αναμφίβολα. Συμμετέχουν άνθρωποι που μιλούν και διαδίδουν την τσακώνικη διάλεκτο. Ο Στάθης Ρέππας, αφιερώνει την εργασία του, στον αείμνηστο Δημήτρη Τσιγκούνη, πρώην δήμαρχο της περιοχής και πρόεδρο του Αρχείου της Τσακωνιάς.
Για την ταινία τεκμηρίωσης, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, σημειώνει τα εξής : (…) Σε μια επίσκεψή μου στην Κυνουρία, είχα εντυπωσιαστεί από τον Πραστό, την Τσακώνικη «γραφή» στις επιγραφές, από την ομιλούσα διάλεκτο, η επίσκεψή μου στο ΑΡΧΕΙΟ Τσακωνιάς, η γνωριμία μου με τον Πάνο Μαρνέρη και την κ. Κουνιά μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Με την επίσκεψή μου στην Κυνουρία και πάλι, αποκόμισα πολλά, για αυτή την αρχέγονη διάλεκτο. Λεωνίδιο- Πραστός- Καστάνιτσα-Σίταινα-Μέλανα- Τυρός- Αγ Ανδρέας -Βασκίνα, Παλαιόχωρα. Χωριά με παράδοση στην διατήρηση της διαλέκτου, χωριά «πυρήνες» διάδοσης ηθών και εθίμων. Καταγραφή στην κάμερα εικόνων που τιμούν την Ιστορία της διαλέκτου, μιλούν Τσάκωνες που δίνουν στοιχεία βιωματικά γι’ αυτήν. Το ΑΡΧΕΙΟ στο Λεωνίδιο είναι ένα ίδρυμα -θησαυρός. Στο ΑΡΧΕΙΟ είναι καταγεγραμμένη η πορεία της Διαλέκτου, πηγή γνώσης και τεκμηρίωσης.
«Πρωταγωνιστές» αυτής της ταινίας, άνθρωποι που μιλούν την διάλεκτο, νέα παιδιά που παρακολουθούν και μαθαίνουν Τσακώνικα. Μια πρωτογενής καταγραφή της καθημερινότητας στα Τσακωνοχώρια και στην πρωτεύουσα της περιοχής το Λεωνίδιο. Η οργανωμένη ομάδα η ΤΣΑΚΩΝΟΠΑΡΕΑ, το ΑΡΧΕΙΟ, άνθρωποι που βοήθησαν, μας έδωσαν στοιχεία για την δημιουργία αυτού του Ντοκιμαντέρ . Στην διάρκεια των «γυρισμάτων» αυτών έχουν ληφθεί «εικόνες»-βίντεο, που καταγράφουν την απίστευτη ομορφιά της περιοχής (…).
Α γρούσσα νάμου «ένα παναϊθούρι αννοιτθέ»
Η Γλώσσα μου «ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΝΟΙΧΤΟ»
(Τσακώνικη διάλεκτος)
Σε μια επίσκεψή μου στην Κυνουρία, είχα εντυπωσιαστεί από τον Πραστό, την Τσακώνικη «γραφή» στις επιγραφές, από την ομιλούσα διάλεκτο, η επίσκεψή μου στο ΑΡΧΕΙΟ Τσακωνιάς, η γνωριμία μου με τον Πάνο Μαρνέρη και την Κα Κουνιά μου κίνησαν το ενδιαφέρον. Με την επίσκεψή μου στην Κυνουρία και πάλι, αποκόμισα πολλά, για αυτή την αρχέγονη διάλεκτο. Λεωνίδιο- Πραστός- Καστάνιτσα-Σίταινα-Μέλανα- Τυρός- Αγ Ανδρέας -Βασκίνα, Παλαιόχωρα. Χωριά με παράδοση στην διατήρηση της διαλέκτου, χωριά «πυρήνες» διάδοσης ηθών και εθίμων.
Καταγραφή στην κάμερα εικόνων που τιμούν την Ιστορία της διαλέκτου, μιλούν Τσάκωνες που δίνουν στοιχεία βιωματικά γι’ αυτήν.
Το ΑΡΧΕΙΟ στο Λεωνίδιο είναι ένα ίδρυμα -θησαυρός. Στο ΑΡΧΕΙΟ είναι καταγεγραμμένη η πορεία της Διαλέκτου, πηγή γνώσης και τεκμηρίωσης.
«Πρωταγωνιστές» αυτής της ταινίας, άνθρωποι που μιλούν την διάλεκτο, νέα παιδιά που παρακολουθούν και μαθαίνουν Τσακώνικα.
Μια πρωτογενής καταγραφή της καθημερινότητας στα Τσακωνοχώρια και στην πρωτεύουσα της περιοχής το Λεωνίδιο.
Η οργανωμένη ομάδα η ΣΤΑΚΩΝΟΠΑΡΕΑ, το ΑΡΧΕΙΟ, άνθρωποι που βοήθησαν, μας έδωσαν στοιχεία για την δημιουργία αυτού του Ντοκιμαντέρ .
Στην διάρκεια των «γυρισμάτων» αυτών έχουν ληφθεί «εικόνες»-βίντεο, που καταγράφουν την απίστευτη ομορφιά της περιοχής.
Σημαντικό στοιχείο επίσης που πρέπει να αναφερθεί και το κάνει ακόμη ποιο ενδιαφέρον, είναι ότι ολόκληρο το Ντοκιμαντέρ (1:16 )είναι στην ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ.
Το στοιχείο αυτό είναι πανελλήνια και παγκόσμια πρωτιά, συμμετέχουν δε με την παρουσία τους, δύο άνθρωποι που μιλούν και διαδίδουν την διάλεκτο, από την Αγία Πετρούπολη και το Λονδίνο!
Μια προσεκτική ματιά, μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση του θέματος.
Με μεγάλη μου χαρά το Ντοκιμαντέρ για την Τσακώνικη Διάλεκτο:
Α γρούσσα νάμου «ένα παναϊθούρι αννοιτθέ»
Η γλώσσα μου “ένα παράθυρο ανοιχτό”
θα προβληθεί σε πρώτη Πανελλήνια μετάδοση από το Κανάλι τής Βουλής την Δευτέρα του Πάσχα 13-4-26 στις 18:00.
Ευχαριστώ πολύ όσους συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο στην δημιουργία αυτής της ταινίας και αναφέρονται στους τίτλους της.
Είναι κρίμα πού ο πρ.Δήμαρχος Λεωνιδίου και Πρόεδρος του ΑΡΧΕΙΟΥ Τσακωνιάς Δημήτρης Τσιγκούνης “έφυγε” από κοντά μας πριν λίγες μέρες Σε μνήμη του αφιερώνω αυτή την προβολή γιατί συνέβαλε πολύ στην δημιουργία αυτού του έργου.
Την ΔΕΥΤΈΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 13-4-26 λοιπόν στις 18:00
από το Κανάλι τής Βουλής η μετάδοση της ταινίας μου:
Α γρούσσα νάμου “ένα παναιθούρι αννοιτθέ”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος