Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το τουλουμίσιο τυρί, τα αρμάθια και οι στέρνες του Ζάρακα Λακωνίας

Σημαντική επιτυχία για τον Ζάρακα Λακωνίας καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την εγγραφή 3 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας και συγκεκριμένα του τουλουμίσιου τυριού, των αρμαθιών και των στερνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τις ενέργειες αυτές, διαφυλάσσεται η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.

Τα δελτία υποβλήθηκαν το 2022. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας απ’ τη Διεύθυνση της Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απ’ την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή και φυσικά, απ’ τις ίδιες της ομάδες ανθρώπων των φορέων.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού περιγράφονται τα 3 αυτά στοιχεία ως εξής:

Τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού

Το τουλουμίσιο τυρί, οφείλει το όνομά του, στο γεγονός, ότι, ωριμάζει μέσα σε τουλούμι, δηλαδή μέσα σε τομάρι κατσικιού ή προβάτου. Τα τομάρια προέρχονται από υγιή κατσίκια ή πρόβατα, που, μετά από διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης, γυρίζονται έτσι ώστε οι τρίχες – οι οποίες λειτουργούν ως μόνωση – να είναι προς την εσωτερική πλευρά που θα μπει το τυρί. Το τουλουμίσιο φτιάχνεται συνήθως από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Το τυρί αποκτά μια ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Αρμαθιές: παρασκευή και κατανάλωση

Τα αρμάθια, αποτελούνται από άγρια χόρτα του βουνού, αποξηραμένα – Μπρέσες και Κοκκινόκολα, μαζεύονται το χειμώνα, πλένονται και περνιούνται σε νήμα, αρμαθιά. Κρεμιούνται σε χώρους με φυσικό φως και αερισμό για αποξήρανση. Αποθηκεύονται σε πάνινες σακούλες σε μέρος χωρίς υγρασία. Έτσι, διατηρούνται τα άγρια χόρτα για όλο το καλοκαίρι. Το αρμάθι, βράζεται και σερβίρεται με μπόλικο λάδι και λεμόνι, συνοδεύεται εξαιρετικά με τουλουμοτύρι (ιδιαίτερο τυρί του Ζάρακα).

Πρακτικές διαχείρισης του νερού στους οικισμούς του Ζάρακα

Οι στέρνες, αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν, ζωτικής σημασίας κατασκευές, για τα άνυδρα χωριά του Ζάρακα Λακωνίας. Οι κεραμοσκεπές των σπιτιών, συλλέγουν τα νερά σε υδρορροές και τα οδηγούν σε θολοσκεπείς στέρνες, που βρίσκονται, είτε στο υπόγειο των πέτρινων σπιτιών, είτε στο λιακωτό, δηλαδή στο χώρο που αναπτύσσεται από την εξωτερική πέτρινη σκάλα μέχρι την κύρια πόρτα. Το κυκλικό άνοιγμά τους, στο άνω μέρος επιτρέπει τον καθαρισμό τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος