Τρίπολη: ” Όλα για το ”μεγάλο κεφάλαιο” σημαίνει η μετάφραση του TTIP

”Οι εταιρείες στην ουσία, θέλουν να εισπράξουν το κέρδος σε συνταγματικό κανόνα. Με αφορμή ότι τα δικαιώματα γίνονται εμπόδιο στο εμπόριο, η μυστική διαβούλευση Ευρώπης-ΗΠΑ, εάν ολοκληρωθεί και καταλήξει σε συμφωνία, τότε αυτό θα αγγίξει 2,3 δισ. ανθρώπους”.

Αυτό τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ Τρίπολης και στην εκπομπή ΕΡΤ ΠΑΝΤΟΥ, η καθηγήτρια πολιτικής κοινωνιολογίας και μέλος του Ιδρύματος Πουλατζά, κ. Δώρα Κατσακά-Καλαιτζιδάκη, αναλύοντας την πιθανή διατλαντική συμφωνία εμπορίου Ε.Ε.-ΗΠΑ.
Η κ. Κατσακά δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: ” Ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η συμφωνία έχει ουκ ολίγα στάδια και έτσι όπως τον προσεγγίζουν, καλύπτουν τα πάντα. Θα οδηγηθούμε σε εταιρικά δικαστήρια (με μη εφέσιμες αποφάσεις) για να μπορούν να προσφύγουν μόνο οι επενδυτές και όχι τα κράτη που θα παραλύσουν στην κυριολεξία. Ο TTIP ενεργοποιείται παντού. Μιλάμε για κρατική, δικαστική και νομοθετική εναρμόνιση. Η αρχή της προφύλαξης δεν θα ισχύει πλέον. Στο εργατικό κομμάτι δεν θα μπορεί να ενεργοποιηθεί το σωματείο εργαζομένων σε μία επιχείρηση”.
Και κατέληξε η καθηγήτρια:” Η αύξηση του ΑΕΠ απ’ όλα αυτά θα είναι της τάξεως μόλις του 0,05% μετά το 2027. Το όφελος θα το έχουν μόνο οι εταιρείες, μόνο το μεγάλο κεφάλαιο αφού θα απελευθερωθεί απ’ όλες τις μέριμνες που ισχύουν μέχρι σήμερα και που για αυτό, αυτές οι μέριμνες είναι σοβαρά εμπόδια. Αντιδράσεις υπάρχουν από κόμματα, όπως οι σοσιαλδημοκράτες, οι Γερμανοί δικαστές, ενώ κόμματα όπως το Λαικό και οι Φιλελεύθεροι ήδη ψήφισαν τη Συμφωνία. Πρέπει εδώ στην Ελλάδα, πέρα απ’ τα δικά μας οικονομικά προβλήματα, να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για να μπορέσει να ενημερωθεί ο κόσμος για το τί κρύβει αυτό το σχέδιο. Να μιλήσουν οι φορείς, οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι. Ας αντιμετωπιστεί το θέμα ως ”μεικτή συμφωνία”, ώστε να έρθει στη Βουλή για συζήτηση-επικύρωση ή μη”.

φωτό:ερτ (αρχείο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος