Τρίπολη: ”Ενισχύουμε την περιφερειακή οικονομία” υποστηρίζει ο Τατούλης

«Στα 4,5 χρόνια που βρισκόμαστε στο τιμόνι της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποδείξαμε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, πείσμα και αποφασιστικότητα μπορούμε να φτάσουμε σε καλά αποτελέσματα, αντιμετωπίζοντας σημαντικά προβλήματα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ Πέτρος Τατούλης, στην τοποθέτησή του στην ημερίδα με τίτλο «Επιχειρηματική Ανακάλυψη για την εξειδίκευση δράσεων που αφορούν σε Καινοτόμες Εφαρμογές και την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον τομέα του τουρισμού-πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016.

Και συνέχισε ο κ. Τατούλης««Πρώτη η Περιφέρεια Πελοποννήσου δημιούργησε ένα πρόγραμμα προώθησης του τουριστικού και αγροτικού προϊόντος, μετά από επίμονη και σκληρή προσπάθεια για να χαρακτηριστεί επιλέξιμο. Σήμερα όλες οι υπόλοιπες Περιφέρειες επεξεργάζονται αντίστοιχα προγράμματα ώστε να τα εντάξουν στη νέα προγραμματική περίοδο.» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και χαρακτήρισε ως νέα πρόκληση στη νέα προγραμματική περίοδο την αιρεσιμότητα της έξυπνης εξειδίκευσης. «Χωρίς την καινοτομία και την έξυπνη εξειδίκευση οι επενδύσεις δεν μπορούν να έχουν την αναμενόμενη υπεραξία».
Σημαντικός παράγοντας που πρέπει να υπολογιστεί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είναι η περιοριστική πολιτική ανάπτυξης του ΑΕΠ, το οποίο 5 χρόνια πριν ανερχόταν σε 260 δις ενώ τώρα βρίσκεται στα 170 δις σημειώνοντας μείωση της τάξης του 35%. «Τέτοια σμίκρυνση του ΑΕΠ μόνο σε περιόδους πολέμου παρατηρείται και έχει δραματικές συνέπειες στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και σημαντικές παρενέργειες στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό».
Πρέπει η χώρα να αντιληφθεί την ανάγκη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τόνισε ακολούθως ο κ. Τατούλης, επισημαίνοντας επίσης ότι η ευθύνη ανάπτυξής τους θα πρέπει να ανήκει στις Περιφέρειες. «Χωρίς την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας δεν μπορούμε να έχουμε ποιότητα ζωής, κοινωνική συνοχή, δημόσια υγεία».
«Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως κάναμε με την πρότασή μας στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο για τη σύσταση Ταμείου Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου, την οποία έβλεπαν θετικά όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, καμία όμως δεν μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα» επεσήμανε ο κ. Τατούλης και υπογράμμισε την ανάγκη «να δώσουμε ελπίδα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να δώσουμε ελπίδα για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας».
Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει ακόμα να στοχεύσουμε σε μικρές επενδύσεις, που έχουν άμεσο χρόνο υλοποίησης και απόδοσης, και όχι σε μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και μεγάλο χρόνο απόδοσης. Στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, αλλά και η ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα συνδυάσει την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα. Στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, βασικός παράγοντας είναι η καθιέρωση της διακριτής ταυτότητας των Πελοποννησιακών προϊόντων στη διατροφική αλυσίδα, καθώς και η καινοτομία στην προώθησή τους, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της παράδοσής μας».
Για τον τομέα του πολιτισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προικισμένη, ανέφερε ο κ. Τατούλης. Και συνέχισε:«θα πρέπει ωστόσο ο πολιτισμός να ενταχθεί στην επιχειρηματικότητα. Κατά τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Πολιτισμού υιοθετήθηκε η πρότασή μας για διασύνδεση πολιτιστικού, τουριστικού και αγροτικού προϊόντος. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικός υποστηριχτής θα είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας».

φωτό: Περ. Πελ/σου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος