Ξεναγός ρομπότ: Παγκόσμια πρωτοτυπία στο σπήλαιο Αλιστράτης (video)

Μια πανέξυπνη και πολυμαθής ξεναγός, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμιο επίπεδο, από χθες Τρίτη ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου Αλιστράτης.

Πρόκειται για την «Περσεφόνη» ένα ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας – το μοναδικό ρομπότ ξεναγός σπηλαίου παγκοσμίως – που ξεναγεί τους επισκέπτες, του εξαιρετικής ομορφιάς σπηλαίου, από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός αυτού.

«Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το σπήλαιο βάλαμε δύο στόχους, ο ένας είναι η αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών και ο δεύτερος η εφαρμογή καινοτόμων ενεργειών και οι δύο στόχοι επιτυγχάνονται με την εφαρμογή ρομποτική ξενάγηση, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το τεχνολογικό θαύμα αλλά και το θαύμα της δύσης. Να κάνει ταυτοχρόνα ξενάγηση σε τρεις γλώσσσες και έχει τη δυνατότητα επιλογής 40 γλωσσών καθώς και στα αρχαία Ελληνικά» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών ο Επιστημονικός διευθυντής του Σπηλαίου Αλιστράτης Νίκος Καρτάλης.

Ο σπηλαιολογικός περίπατος μέσα στην κύρια αίθουσα αλλά και στις στοές και θαλάμους του Σπηλαίου Αλιστράτης με τους κατάλευκους σταλακτίτες και εντυπωσιακούς σε σχήματα εκκεντρίτες και ελικτίτες αποκτά πλέον άλλη διάσταση εξαιτίας της Περσεφόνης.
Ξεναγός ρομπότ: Παγκόσμια πρωτοτυπία στο σπήλαιο Αλιστράτης (video)Ξεναγός ρομπότ: Παγκόσμια πρωτοτυπία στο σπήλαιο Αλιστράτης (video)Ξεναγός ρομπότ: Παγκόσμια πρωτοτυπία στο σπήλαιο Αλιστράτης (video)
Τόσο το λογισμικό όσο και η κατασκευή έγινε από Έλληνες επιστήμονες ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης” δηλώνει ο κ. Καρτάλης συμπληρώνοντας πως το ρομπότ κατασκευάστηκε μέσα σε 9 μήνες , απλά η ιδέα υπήρχε εδώ και χρόνια όταν ο κ. Καρτάλης είδε στη ΔΕΘ ξενάγηση από ρομπότ, προσκάλεσε τον υπεύθυνο καθηγητή στο σπήλαιο, διερευνήθηκε η δυνατότητα ρομποτικής ξενάγησης στο σπήλαιο και αφού διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Interreg, επετεύχθη η παγκόσμια πρωτοτυπία.

Ξεναγός ρομπότ: Παγκόσμια πρωτοτυπία στο σπήλαιο Αλιστράτης (video)Το ρομπότ με το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης, έχει ύψος ένα μέτρο και 70 εκατοστά, θα ξεναγεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου – μεταξύ αυτών και σε αρχαία Ελληνικά – αλλά και θα απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών.
Η ύπαρξη της Περσεφόνης αναμένεται να δώσει νέα ώθηση και πνοή στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα να αποτελέσει μια ισχυρή οικονομική ανάσα σημειώνει ο κ. Καρτάλης.
Η «Περσεφόνη» αποτελεί το ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στο Σπήλαιο Αλιστράτης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Intereg, με την ονομασία i-cave.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος