Βισαλτία: Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής

Ξεκίνησαν οι ερευνητικές εργασίες και ανασκαφές στην θέση Παλαιόκαστρο στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας.Βισαλτία: Ξεκίνησαν οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Τερπνής Μετά την τελευταία ανασκαφή του 1993, μια ομάδα 20 ατόμων από διάφορα Πανεπιστήμια της Γαλλίας και της Ελλάδας, κάτω από την σκέπη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Σερρών και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών άρχισαν και πάλι να βλέπουν το φώς νέα ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή  ο Δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός και η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δήμητρα Μαλαμίδου και η κυρία Ευαγγελία Μπάτσιου, ειδική συνεργάτης του δήμου Βισαλτίας.

Όπως είπε η κυρία Μαλαμίδου  τα πρώτα σημάδια πάρα πολύ ενθαρρυντικά γιατί ήδη έχουμε αποκαλύψει σε έναν τομέα την αψίδα μίας δεύτερης βασιλικής εκκλησίας, η δεύτερη που θα ανασκαφεί στην Τερπνή, και κάποιους τοίχους και δάπεδα που δείχνουν μια πολύ επιμελημένη κατασκευή, με δάπεδα από μάρμαρο με αρχιτεκτονικά ευρήματα πάρα πολύ ενδιαφέροντα, τόσο αρχαιολογικά όσο για τον μελλοντικό επισκέπτη του χώρου.

Oπως σημείωσε, «πρόκειται για μία πολύ σημαντική πόλη της πεδιάδας των Σερρών. Δεν ξέρουμε ακόμα το όνομα της, αλλά ίσως έχουμε την τύχη να βρούμε επιγραφές και νομίσματα για να ταυτίσουμε αυτή την αρχαία πόλη. Είναι σημαντικό να πούμε ότι έχει ζωή στα αρχαϊκά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και τα πρωτοβυζαντινά. Δηλαδή είναι μία μακράς διάρκειας πόλη, ζωντανή και πλούσια. Από τα ελληνιστικά χρόνια μας σώζεται ένας μακεδονικός τάφος, από τους λίγους επώνυμους μακεδονικούς τάφους που σώζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ξέρουμε χάρις στις επιγραφές που βρίσκονται μέσα του ότι είναι ο τάφος του Ιππώνακτου και του Διοσκουρίδη, και οι δύο γιοι του Απολλοδώρου, ο οποίος μαρτυρείται στις ιστορικές πηγές ως εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έχει ζήσει στην Αμφίπολη. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτή την πόλη είναι ο Μακεδονικός Τάφος… ».

Η κυρία Μαλαμίδου αναφέρθηκε και στα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κοινότηττα της Νιγρίτας. «Στην κοινότητα της Νιγρίτας εντοπίστηκε ένας νεολιθικός οικισμός του 5.000 π.Χ. Είναι πολύ σημαντική αυτή η αρχαιολογική είδηση γιατί δεν είχαμε μέχρι στιγμής πληροφορία για τον συγκεκριμένο οικισμό. Αυτό ανεβάζει τη ζωή του τόπου στο 5.000π.Χ., στα 7.000 χρόνια. Στον νεολιθικό οικισμό έχουμε ολοκλήρωση την πρώτη φάση και εντός του φθινοπώρου θα συνεχίσουμε χάρη στην στήριξη του Δήμου, ο οποίος και εργατικό προσωπικό μας διαθέτει και υλικοτεχνική υποδομή για την κάλυψη των τομών μας, για τα εργαλεία μας.»

Όσον αφορά στα ευρήματα της περιοχής, τόσο της Τερπνής όσο και της Νιγρίτας και άλλων ευρημάτων του Δήμου Βισαλτίας, αποκάλυψε τα σχέδια του Δήμου σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών για την δημιουργία ενός χώρου όπου θα φιλοξενηθούν και θα εκτεθούν στο κοινό. Συγκεκριμένα, όπως συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Βισαλτίας, προχωρούν οι διαδικασίες και ετοιμάζεται φάκελος, για να κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση ακινήτου που δόθηκε με δωρεά στον Δήμο.

Η ειδική συνεργάτιδα του Δημάρχου κα Ευαγγελία Μπάτσιου δήλωσε πως “η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας θα αποδείξει την διαχρονικότητα της ελληνικής συνείδησης και φυσικά θα αποδώσει στο κοινό έναν πάρα πολύ σημαντικό χώρο για τον οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή αναβάθμισης οικονομικής και ποιοτικής της περιοχής μας”.

Ο δήμαρχος κ. Μασλαρινός, ευχαρίστησε όλους για αυτό το σημαντικό έργο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος