Βαγγέλης Παπαμιχάλης: “Το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στη δημόσια υγεία και περίθαλψη”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά μπροστά στο Νοσοκομείο Σερρών πραγματοποίησαν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης, “σύσσωμοι οι υγειονομικοί φορείς και οι ενώσεις ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, με το οποίο μπαίνει τέλος στη δημόσια υγεία και περίθαλψη, τονίζοντας πως η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια”.

Ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 10 από το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι υπάρχει ομοφωνία των φορέων του τομέα της Υγείας για την απόσυρση και εξέφρασε την αντίθεση του  και για το άρθρο 7 που εισάγει τη μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι νέοι γιατροί δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας εφόσον αυτό δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς.

“Το νομοσχέδιο για την υγεία – τόνισε – περιλαμβάνει αλλαγές που αφορούν το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των ιατρών, με αποτέλεσμα τα ιατρεία και τα χειρουργεία να περνούν ουσιαστικά στον ιδιωτικό τομέα. Δεδομένων των ελλείψεων σε γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία, οι ασθενείς με έντεχνο τρόπο θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα και να χειρουργηθούν νωρίτερα”.

Την αντίθεση του εξέφρασε και για  τη λειτουργία και απογευματινών χειρουργείων – κατά το πρότυπο των απογευματινών ιατρείων, όπου οι ασθενής θα πρέπει να πληρώσει – και εάν έχει την οικονομική δυνατότητα- για να χειρουργηθεί άμεσα, παρακάμπτοντας την πρωινή μεγάλη λίστα αναμονής.

Βαγγέλης Παπαμιχάλης: “Το νομοσχέδιο βάζει ταφόπλακα στη δημόσια υγεία και περίθαλψη”

«Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε», επεσήμανε ο κ. Παπαμιχάλης .

Ανέφερε επίσης πως «ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι δήθεν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν ήθελαν πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα έπρεπε να κάνουν πράξη αυτά που ζητάμε τόσο καιρό. Ο σκοπός τους είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με την λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στην διάρκεια της πανδημίας και δεν κρατιούνται για να αυξήσουν ακόμα παραπάνω τα κέρδη τους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος