Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της αναβίωσης της μάχης του Ρούπελ

Πριν από 78 χρόνια, οι λιγοστοί υπερασπιστές του οχυρού Ρούπελ στις Σέρρες, καθήλωσαν τους Γερμανούς εισβολείς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αναγκάζοντάς τους να τροποποιήσουν άρδην τ’ αρχικά τους σχέδια και να καταλάβουν τελικά τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας. Στη διάρκεια της “Μάχης των Οχυρών” (6-10/4/1941) οι άνδρες του θρυλικού Ρούπελ επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυτοθυσία, κερδίζοντας το σεβασμό των Συμμάχων και την αναγνώριση του εχθρού που τους απέδωσε τιμές. Μοναδικό περιστατικό στη διάρκεια του Β’ Π.Π. Η απάντηση του διοικητή του συγκροτήματος Ανχη Γεώργιου Δουράτσου στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση -“Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται”- έγραψε ιστορία και συνεχίζει να συγκινεί μέχρι τις μέρες μας.

Την Κυριακή 12 Μαΐου αναβιώνει η μάχη του  οχυρού Ρούπελ.  Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια του εχθρού να καταλάβει το οχυρό – σύμβολο, μαζί με ξεχωριστές στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της φημισμένης «Γραμμής Μεταξά» στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Το τριήμερο 10-12 Μαϊου 2019 επίσης, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις εντός και εκτός των υπόγειων στοών του οχυρού Ρούπελ, καθώς και στο Σιδηρόκαστρο.

Διοργάνωση : Δήμος Σιντικής, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Π.Ε. Σερρών, Σωματείο «ΣΤΕΝΩΠΟΣ – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου», Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.

Υπό την αιγίδα : Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 10-12 ΜΑΪΟΥ 2019

 

ΑΝΑΒΙΩΣΗ «ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ»

(ΚΥΡΙΑΚΗ 12/5/2019 – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΟΥΠΕΛ – ΩΡΑ : 11:30 π.μ.)

 

Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β’ Π.Π, μαζί με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, θα αναπαραστήσουν τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών να καταλάβουν το οχυρό – Σύμβολο, τις στιγμές ηρωισμού και αυτοθυσίας άλλων οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», καθώς και το τέλος του αγώνα με τις διαπραγματεύσεις για την παράδοση του Ρούπελ μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και την παύση των εχθροπραξιών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ οι αναβιωτικές ομάδες : «Στενωπός» (Ελλάδα), «Kampfgruppe «Süden» Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Club for Military Historical Reconstruction «Brothers in Arms»» (Βουλγαρία) και «Deutsches Ffrei-korps Verband» (Ρουμανία).

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κυριακού.

Αφήγηση : Κατερίνα Μπιλάλη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

(10 – 12/5/2019 – ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΟΥΠΕΛ – ΩΡΕΣ : 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ)

 

 • ΔΙΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡ. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’. Π.Π. // Από την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης του σωματείου “Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου» σε συνεργασία με τη Khaki Depot (εταιρεία προϊόντων υψηλής ποιότητας για μουσεία, συλλέκτες, αναβιωτές κ.α.).
 • ΔΙΟΡΑΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡ. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ Β’. Π.Π. // Από τις ομάδες ιστορικής αναβίωσης : «Kampfgruppe «Süden» Hellenic Reenactment Group» (Ελλάδα), «Club for Military Historical Reconstruction «Brothers in Arms»» (Βουλγαρία) και «Deutsches Ffreikorps Verband» (Ρουμανία)
 • ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΙΑ & ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ // Ιστορικά στρατιωτικά οχήματα,σκηνές, κινητό μαγειρείο και λοιπός εξοπλισμός ενός μεταπολεμικού στρατοπέδου εκστρατείας του Ε.Σ. (1960 και 1970) από τον Σύλλογο Ιστορικών Στρατιωτικών Οχημάτων (Σ.Ι.Σ.Ο.)
 • ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ Β’ Π. Π. // Από την πλούσια συλλογή του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών –Παράρτημα Θεσσαλονίκης- όπως όπλα, στολές κ.α.
 • ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘ.ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2019 // Τα έργα του φετινού Μαθητικού Διαγωνισμού, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη, με θέμα τη «Μάχη των Οχυρών».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

(10 – 12/5/2019 – ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΟΑ ΡΟΥΠΕΛ – ΩΡΕΣ : 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ)

 • ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΧΗΣ ΟΧΥΡΩΝ // Έκθεση Κειμηλίων «Μάχης Οχυρών» (6-10/4/1941), από το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Μιχάλη Τσαρτσίδη στο Σιδηρόκαστρο.
 • «ΠΝΕΥΜΑ ΟΧΥΡΟ»// Το «Σπίτι της Σκιάς» του Τριαντάφυλλου Βαϊτση από την Ξάνθη, παρουσιάζει το γλυπτό «Πνεύμα Οχυρό». Πρόκειται για ένα έργο με έντονη αναφορά στη θωράκιση – οχύρωση του πνεύματος.
 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 1941// Πως κατέγραψαν και παρουσίασαν την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφη-μερίδων της εποχής. Η γερμανική επίθεση και ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών, μέσα από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων του 1941.
 • ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΣΚΙΤΣΑ// Πως είδαν Έλληνες και ξένοι σκιτσογράφοι, την επίθεση των ναζιστικών στρατευ-μάτων κατά της Ελλάδας, στη διάρκεια του Β΄Π.Π.
 • «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΑΣ ΖΩΝΗΣ»// Έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με θέμα τη συμβολή του Μηχανικού στην οχύρωση της Παραμεθόριας Ζώνης (1935-1940). Διάθεση από τη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι Κορινθίας.
 • ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ// Ο Σύνδεσμος Μοντελιστών Σερρών και μοντελιστές από τη βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζουν δημιουργίες τους εμπνευσμένες από τη «Μάχη των Οχυρών» και γενικότερα τον Β΄ Π.Π.
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ// Η μοναδική φωτογραφία – ντοκουμέντο, λίγο μετά την παράδοση του οχυρού Ρούπελ στις 10/4/1941 «ζωντανεύει» με τον επιχρωματισμό του Χρήστου Καπλάνη, που θεωρείται από τους κορυφαίους
 • του είδους παγκοσμίως, Εργασίες του Χρήστου Καπλάνη, μπορείτε να δείτε στην σελίδα του στο facebook «Past in Color- Χρώμα στο Παρελθόν.
 • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ// Ασπρό-μαυρες φωτογραφίες από την γερμανική επίθεση και την αντίσταση των οχυρών.
 • METAXAS LINE INFOGRAPHICS// Tο μεγάλο τεχνικό έργο της «Γραμμής Μεταξά» με αριθμούς και μεγέθη.
 • TΟ ΡΟΥΠΕΛ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ (ΒΙΝΤΕΟ)// Ο συγγραφεας και ερευνητής Νίκος Γκιρμπάτσης, παρουσιάζει τ’ Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ, στην πραγματική
 • του «διάσταση», απαλλαγμένο από γενικότητες και αστικούς μύθους. Τα στοιχεία παντλήθηκαν από το βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Β. Γκιρμπάτση “Οχυρό ΡΟΥΠΕΛ 1936-1941”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ 10,11/5/2019

(ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ – ΩΡΕΣ : 09:00 – 14:00)

 • ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΡΑΤΑΣ//Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων (εφημερίδες, επιστολικά δελτάρια, σελίδες ημερολογίων, αυτοσχέδια τραπουλόχαρτα κ..α) που βρέθηκαν σε εγκαταλελειμμένες στοές του οχυρού Καρατάς στις Σέρρες και συντηρήθηκαν από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΠΕΤΡΑ στην Αθήνα. Επιμέλεια έκθεσης : Στυλιανός Πλάκας (μουσειολόγος) και Ζωή Γεωργιάδου .
 • ΟΙΝΟ-ΖΥΘΟΠΩΛΕΙΟΝ «ΤΟ ΟΧΙ»//Οι «Αραθηναίοι» μας παρουσιάζουν μια μουσική παράσταση με τα ρεμπέτικα τραγούδια του «ΟΧΙ» (1940-1941) σ’ ένα Οινο-Ζυθοπωλείο εποχής. Θα ακούσουμε χαρακτηριστικά τραγούδια των γνωστότερων εκπροσώπων της ρεμπέτικης κουλτούρας της εποχής (Μ. Βαμβακάρη, Β. Τσιτσάνη, Σ. Κερομύτη, Π. Τούντα, Απ. Χατζηχρήστου κ.α.), γραμμένα ειδικά για τα πολεμικά γεγονότα του ΄40-΄41. Μέσα από μία παράλληλη περιγραφή των ιστορικών στιγμών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτά γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν. Η βραδιά θα κλείσει με ένα ρεμπέτικο γλέντι, αποκλειστικά με τραγούδια της εποχής, έτσι ακριβώς όπως θα στηνόταν σε ένα Οίνο – Ζυθοπωλείον του 1940 .

10/5/2019 – 21:00. Πλατεία Προμαχώνα. Είσοδος ελεύθερη

ΣΑΒΒΑΤΟ & KYΡIAKH 11,12/5/2019-

(Σιδηρόκαστρο (11/5/2019 – 17:00 – 20:00), Ρούπελ (12/5/2019 – 09:00-11:00)

 • ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ & ΤΟΥΡΝΟΥΑ STRATEGO//Σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Stratego, το διήμερο 11 & 12 Μαϊου 2019 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο και τουρνουά 3Χ3 για παιδιά από 8 έως 17 ετών, αλλά και για ενήλικες έως … 99 ετών.Τα σεμινάρια θα γίνουν από τον Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή Σταύρο Σεκερτζή, το Σάββατο 11 Μάϊου από τις 17:00 – 20:00 στο αίθριο του Δημαρχείου Σιντικής στο Σιδηρόκαστρο, ενώ την Κυριακή 12 Μαΐου, (09¨00-11:00) θα πραγματοποιηθεί Τουρνουά STRATEGO – ΟΧΥΡΟ ΡΟΥΠΕΛ (σε επίπεδο αρχάριων) στον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης.
 • RETRO ΠΑΡΕΛΑΣΗ // Flashback στο χρόνο και παρέλαση οχημάτων του Σ.Ι.Σ.Ο. μαζί με Έλληνες και ξένους αναβιωτές, στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου (11/5/2019 – 20:00)
 • ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 1940s// Για τρίτη χρονιά συνεχή χρονιά, η ανεπανάληπτη «ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 1940s» επιστρέφει, μ΄ ένα ρετρό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στα χρόνια του Β΄ Π.Π. με τους μοναδικούς Jitterbugs skg. Επιλέξτε dress code εποχής (επιβάλλεται) και ακολουθήστε μας σ΄ ένα συναρπαστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, με πολύ μουσική, τραγούδι και χορό.

(11/5/2019 – ΛΑΦ Σιδηροκάστρου – 21:00. Είσοδος ελεύθερη).

 

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ