Με δεδομένο ότι οι Σέρρες είναι μια πόλη με μακρά ιστορία και ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της αποτελεί η Βυζαντινή περίοδος, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με στόχο να συμβάλει στην ανάδειξη της Βυζαντινής ιστορικής περιόδου της πόλης των Σερρών προχωρά στη δημιουργία ενός νέου θεσμού με τίτλο «Βυζαντινές Σέρρες.
Λαμπρή μαρτυρία της περιόδου αυτής αποτελούν τα βυζαντινά μνημεία της πόλης και ιδιαίτερα τα θρησκευτικά με πληθώρα σημαντικών Ναών,το Κάστρο του Κουλά και βέβαια την Mονή Τιμίου Προδρόμου.
Ο πληθυσμός των Σερρών αποτελείται από διαφορετικής καταγωγής και μεγάλης ιστορικής διαδρομής καταγωγές που όλες έχουν την δική τους, ξεχωριστή μουσική παράδοση. Κοινό τους χαρακτηριστικό η καταγωγή από την Βυζαντινή μουσική, η οποία είναι η μεγάλη μητέρα όλων των μουσικών εκδοχών αυτών των παραδόσεων.
Κυριακή 27 η πρώτη εκδήλωση
Στο πλαίσιο του νέου θεσμού, κάθε Νοέμβριο (μήνας εορτασμού των Πολιούχων Μεγάλων Ταξιαρχών) , θα οργανώνονται επιστημονικά και καλλιτεχνικά αφιερώματα στο Βυζαντινό «Πρόσωπο». Ένα πρώτο δείγμα είναι και η εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» με τίτλο « Η δημιουργική επιρροή της Βυζαντινής Μουσικής στην Ελληνική Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική».
Η εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη – συναυλία από τον Θανάση Κουλεντιανό , μεταπτυχιακό απόφοιτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο τομέα παραδοσιακής μουσικής, δεξιοτέχνη στο κανονάκι και καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Σερρών.
Συνεργάζονται: ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγ. Χρυσοστόμου Σμύρνης Δράμας
Αλέξης Φωτακόπουλος και η ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής Σοφία Νεοχωρίου.
Συμπράτουν: Νίκος Μπούσιος, στο κλαρίνο και στο φωνητικό Ισοκράτημα και ο Ιεροψάλτης Κυπριανός Μπουχωρίκος, Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά του Παλαιοχωρίου Καβάλας.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος