Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών: Όχι στο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μενοίκιο Όρος

Την αντίθεσή του στη δημιουργία φωτοβιολταϊκού πάρκου στο Μενοίκιο Όρος εκφράζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών με ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο Σύλλογος συμφωνεί με την απόφαση του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Εμμ.Παπά, να μην εγκρίνουν την περιβαλλοντική μελέτη για το έργο.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος “πλέον και κατ’ εφαρμογή του νόμου 4685/2020 η αρμοδιότητα των γνωμοδοτήσεων για δραστηριότητες σε προστατευμένες περιοχές μεταφέρεται στο πενταμελές Δ.Σ. του ΟΦΥΠΕΚΑ με έδρα την Αθήνα, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για όλη την Ελλάδα, συνεπώς περνάμε πλέον σε αναχρονιστικές, ξεπερασμένες πρακτικές κεντρικού συγκεντρωτισμού και απόλυτου υπουργικού ελέγχου. Επίσης από την καταρχήν μελέτη του ζητήματος (επί του οποίου θα επανέλθουμε πιο εμπεριστατωμένα), θεωρούμε ότι:

– Η κατασκευή του προτεινόμενου έργου, θα έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της υδρολογικής ισορροπίας του Μενοικίου:

Ø καταστροφή του συστήματος αποστράγγισης των όμβριων υδάτων του βόρειου – δυτικού Μενοικίου (ακύρωση συστήματος λειτουργίας των επιφανειακών δολίνων).

Ø την κατάργηση της λειτουργίας του εσωτερικού υπόγειου συστήματος κατακράτησης – μετακίνησης και αποβολής των υπόγειων υδάτων.

Ø την μείωση – ακύρωση της παροχής των κατάντη πηγών (π.χ. πηγές Αγ. Ιωάννη – πηγές Ελαιώνα κ.λ.π) που υδροδοτούν τους όμορους οικισμούς αλλά και με άμεση συνέπεια στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις περιοχές πλησίον των πηγών αυτών.

Ø Την δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων στην συγκεκριμένη λεκάνη απορροής (μέχρι τώρα δεν υπήρχαν), λόγω της κατάργησης του φυσικού συστήματος απορροής (δολίνες Μενοικίου).

Ο Σύλλογός μας στηρίζει απόλυτα το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Εμμ.Παπά στον αγώνα που θα χρειαστεί μέχρι την τελική ματαίωση του Οικολογικού Εγκλήματος που επιχειρείται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος