Στην ΕΡΤ Σερρών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καβαθάς

Στα προβλήματα των επαγγελματιών, που μαζί με το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και την ακρίβεια, οδηγούν σε αδιέξοδο που δυστυχώς οδηγεί και σε λουκέτα, αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Καβαθάς, Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) από το studio της ΕΡΤ Σερρών.

Αυτό που εισέπραξα από τις επαφές μου με τους επαγγελματίες αλλά και του εκπροσώπους της Τ.Α είναι ότι τα προβλήματα τα γενικότερα είναι τα ίδια με αυτά τα βιώνουν οι έμποροι, οι επαγγελματίες σε όλη τη χώρα, αλλά κάθε Νομός έχει ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως η μετά – covid εποχή είναι δυσκολότερη, διότι μπαίνουμε στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, στο δημόσιο αλλά και στις επιχειρήσεις η πράσινη οικονομία και αυτό απαιτεί πόρους.
« Οι πόροι μπορεί να έλθουν μόνο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που και εκεί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα τον αποκλεισμό του 90% των μικρομεσαίων , μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό»
Ήδη είπε ο κ. Καβαθάς έχουν έρθει σε επαφή με τις Τράπεζες και τις επόμενες ημέρες το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΒΕ υπογράφει ένα σύμφωνο, ξεκινώντας με την Τράπεζα Πειραιώς, για να φέρουν τις επιχειρήσεις πιο κοντά στις Τράπεζες, να δούνε τι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική επανάσταση επί ίσοις όροις με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Για τα μέτρα στήριξης (covid 19 – ενεργειακή κρίση)

Ο κ. Καβαθάς αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης – περίπου 5 δις – από την κυβέρνηση για το ενεργειακό, χαρακτηρίζοντας τα, γενναία απόφαση αλλά με χρονοκαθυστέρηση, αφού όπως υποστήριξε τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα για να είχαν και καλύτερα αποτελέσματα, (Από το Δεκέμβριο πριν τον πόλεμο με την Ουκρανία είχαν προταθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ).
« Από το Μάρτιο του 2020 βρεθήκαμε μπροστά σε ένα γεγονός που δεν είχαμε ξαναδιαχειριστεί ούτε ως κοινωνία ούτε ως πολιτεία. Πραγματικά η κυβέρνηση δαπάνησε μεγάλα ποσά, οι πόροι που δαπανήθηκαν μπορεί να πλησιάζουν και τα 40 δις είτε σε ρευστότητα είτε σε εγγυήσεις των επιχειρήσεων. Αυτό όμως που κατά την άποψή μου ήταν σε λάθος κατεύθυνση ήτανε ο τρόπος διαχείρισης αυτών των πόρων, πήγανε πάρα πολλά χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν χρειαζότανε ενίσχυση, διότι ήταν λάθος οι αλγόριθμοι διότι μπήκαν για παράδειγμα αλγόριθμοι σε σχέση με τους εργαζόμενους , όταν οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας , άρα είτε είχα 100 εργαζόμενους είτε είχα 10 στην ουσία κατά τη διάρκεια της αναστολής είχα 0 εργαζόμενους, το είχε αναλάβει το δημόσιο, στο αλγόριθμο όμως έμπαινε και ο αριθμός των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να πάρουν χρήματα επιχειρήσεις, τα οποία σήμερα βλέπουμε «παρκαρισμένα» στις καταθέσεις επιχειρήσεων»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συνεχείς παρεμβάσεις τους προς το αρμόδιο Υπουργείο για ελαφρύνσεις, προκειμένου να «ανασάνουν» οι επαγγελματίες και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τριήμερη περιοδεία στην Π.Ε Σερρών
Ο κ. Καβαθάς πραγματοποιεί από την Δευτέρα τριήμερη επίσκεψη στην Π.Ε Σερρών, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και δημάρχους, ενώ πραγματοποιεί σειρά ομιλιών για το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος