Σπ. Μισιρλής: «Δυστυχώς δεν είμαι ο Βασιλιάς των απευθείας αναθέσεων» – Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών

Με βολές κατά πάντων ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λειτουργιών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Σερρών, Σπύρος Μισιρλής παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη τύπου στο διάστημα της τριετούς θητείας του, με αντικείμενο τον τομέα ευθύνης του.

Ο κ.Μισιρλής αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο λειτουργίας και στο έργο της οικονομικής επιτροπής, το οποίο και χαρακτήρισε κοπιώδης. Όπως υποστήριξε, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 τα μέλη της πραγματοποιήθηκαν 36 συνεδριάσεις και ελήφθησαν 546 αποφάσεις, από τις οποίες οι 543 ήταν ομόφωνες.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής που σχετίζονται με την πορεία σημαντικών έργων όπως : το νέο κλειστό βιοκλιματικό κολυμβητήριο ( η μελέτη του οποίου αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τέλος του έτους), τις παιδικές χαρές (που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης) και την πλατεία Ειρήνης (στην περιοχή των Σφαγείων) , έργο που οσονούπω θα ξεκινήσει η υλοποίησή του, καθώς ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και υπάρχει ανάδοχος.

«Κολυμβητήριο μετά από 20 χρόνια απραξίας»

«Όταν η απελθούσα κυβέρνηση πριν τις εκλογές του 2019 έδωσε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 5.500.000 ευρώ για το κολυμβητήριο, δεν υπήρχε καμία απολύτως προετοιμασία για την αποδοχή των χρημάτων.

Απόδειξη τούτου είναι ότι στις 4 /7/19 ο τότε Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έκανε μια απευθείας ανάθεση 24.000 ευρώ» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λειτουργιών. Όπως υποστήριξε, το έργο προχωρά αθόρυβα, μετά από 20 χρόνια απραξίας των προηγούμενων διοικήσεων.

Για τις απευθείας αναθέσεις

Σχετικά με την έντονη κριτική που ασκείται στη δημοτική αρχή (εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου) για το ύψος των απευθείας αναθέσεων, ο κ.Μισιρλής υπεραμύνθηκε της συγκεκριμένης πρακτικής υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιείται , ούτε στο όνομά της ορισμένοι να «χτίζουν» πολιτικές καριέρες.

«Οποιαδήποτε διαδικασία προμήθειας παροχής υπηρεσίας μπορεί να γίνει με ποσό μέχρι 30.000 ευρώ γίνεται με τη διαδικασία του διαγωνισμού που λέγεται απευθείας ανάθεση, διότι η πολιτεία ενδιαφέρεται τα χρήματα που είναι συσσωρευμένα στο ταμείο του Δήμου να δίνονται προς όφελος των πολιτών» δήλωσε ο κ.Μισιρλής.

Όπως υποστήριξε, ορθώς το  2018 η διοίκηση του κ. Αγγελίδη έκανε 535.000 ευρώ απευθείας αναθέσεις, παραθέτοντας μάλιστα οικονομικά στοιχεία του 2019 σύμφωνα με τα οποία Αντιδήμαρχοι της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων προχωρούσαν σε απευθείας αναθέσεις σχεδόν μέχρι τις παραμονές της λήξης των καθηκόντων τους. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Λειτουργιών, η δημοτική αρχή του Αλ.Χρυσάφη το 2020 υπέγραψε απευθείας αναθέσεις 750.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 264.000 ευρώ  ήταν λόγω συνθηκών covid, ενώ στο διάστημα 2020-21 το ποσό των απευθείας αναθέσεων ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ.

«Δεν είμαι δυστυχώς ο Βασιλιάς των απευθείας αναθέσεων. Μακάρι να είχα αυτόν τον τίτλο, θα είχα κάνει τεράστιο όφελος για την  κοινωνία», υπογράμμισε ο κ.Μισιρλής, προτρέποντας σε όποιους επιθυμούν σχετική ενημέρωση να την ζητήσουν υποβάλλοντας αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου και να μην την ζητούν στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

«Όχι σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των led

«Την επόμενη χρονιά το φως των led θα λούσει τον Δήμο Σερρών» προανήγγειλε με ικανοποίηση, λέγοντας πως η δημοτική αρχή του Αλ.Χρυσάφη έφερε στα δημοτικά όργανα  με μεγάλη υπευθυνότητα το θέμα της σύμβασης ενεργειακής απόδοσης για να μπορέσουν να εξοικονομηθούν χρήματα από την μείωση του ενεργειακού κόστους και δίχως να πάρει δάνειο της τάξεως των τριών εκατομμυρίων ευρώ , που ήθελε η προηγούμενη δημοτική αρχή, για να χρεώσει τα δημοτικά ταμεία.

«Οι κραυγές του παρελθόντος δεν μας αγγίζουν. Δεν έχουμε υπάρξει λωτοφάγοι Γνωρίζουμε τα τεκταινόμενα του παρελθόντος . Κάθε προσπάθεια λοιπόν να ξαναγυρίσουμε πίσω δεν θα μας δει συνοδοιπόρους, προχωράμε μπροστά!» δήλωσε ο κ.Μισιρλής.

Για τα οικονομικά

«Παραθέτω τα οικονομικά στοιχεία για να μην ακούγονται ανύποπτα πράγματα από αδαείς πομφόλυκες. Η μάχη με τους άσχετους και τους λαϊκιστές είναι άνιση μεν, αλλά θα τη δίνουμε συνεχώς» δήλωσε σε έντονο ύφος ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λειτουργιών, όταν ρωτήθηκε για την κριτική που ασκείται από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Σερρών και το αποθεματικό του ταμείου του. Προέτρεψε όποιον αμφισβητεί τα αριθμητικά δεδομένα να παραλάβει σχετική ενημέρωση από την αρμόδια υπηρεσία

«Όσοι δημοτικοί σύμβουλοι συγχέουν το ταμείο με το αποθεματικό είναι ή αδαείς ή λαϊκιστές. Πρέπει να επιλέξουν. Ο χαρακτηρισμός δικός τους»

Όπως υποστήριξε, ο Δήμος Σερρών βρίσκεται σε άριστη οικονομική κατάσταση. Διαθέτει στην τράπεζα 20.700.000 ευρώ, ενώ την καλή οικονομική κατάσταση μαρτυρά το γεγονός των πληρωμών που έγιναν,ύψους 1.500.000 ευρώ .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος