Σιδηρόκαστρο: Το έθιμο του Χριστόψωμου στην ΕΡΤ3

Το έθιμο του Χριστόψωμου παρουσιάστηκε σήμερα στην ΕΡΤ 3 και στην εκπομπή “Περίμετρος”. Η κυρία Ράνια Καραβασίλη, από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, μίλησε για το έθιμο που ήρθε από την Μικρά Ασία και το Τεπεκίτσι, χωριό κοντά στην Προύσσα και αποκάλυψε τα μυστικά της κατασκευής του. Με την βοήθεια του μικρού εγγονιού της, Δημήτρη Κατσούρα.

Το Χριστόψωμο  είναι καρβέλι ή κουλούρα που η νοικοκυρά έχει παρασκευάσει 2 με 3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» ή χαϊμαλιά -όπως ονομάζονται- αλλά και ο τρόπος κατασκευής του, με τσίπουρο, καρύδια σουσάμι και άλλα.

Σιδηρόκαστρο: Το έθιμο του Χριστόψωμου στην ΕΡΤ3 Σιδηρόκαστρο: Το έθιμο του Χριστόψωμου στην ΕΡΤ3

Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού (από την ιστορία της σποράς) ενώ άλλες παραστάσεις αλέτρι βόδια κ.λ.π. συμβολίζουν το αυτό. Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με «σωρό» ζύμης παρίσταται η «στοίβα» (οι θημωνιές), πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το ερχόμενο Καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα κάλαντα:

«Σ΄ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε πέτρα να μη ραΐσει

κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρόνια να ζήσει».

Δεν κόβεται ποτέ με το μαχαίρι, αλλά με το χέρι μοιράζεται από νοικοκύρη του σπιτιού σε όλα τα μέλη του τραπεζιού.

Το Χριστόψωμο αφιερώνεται στη Γέννηση του Χριστού, που θα στέρξει να μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος