Σιδηρόκαστρο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ενδεχόμενο λατομείου στον Λαϊλιά

Με κεντρικό σύνθημα «ΟΧΙ στο λατομείο στον Λαϊλιά» δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Πέμπτη 5 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Δημαρχείο στο Σιδηρόκαστρο οι κάτοικοι  των κοινοτήτων Αχλαδοχωρίου, Καπνοφύτου και Καρυδοχωρίου.

Αντιδρούν  στο ενδεχόμενο λειτουργίας λατομείου γρανίτη σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός «Natura 2000», στα όρη Βροντούς – Λαϊλιάς, στη θέση «Χέρσο» της τοπικής κοινότητας Αχλαδοχωρίου, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Καλλιθέα σε υψόμετρο 1050 μέτρων περίπου μέσα στο δάσος, κάνοντας λόγο για “οικολογικό έγκλημα με τεράστιες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή”.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Αχλαδοχωρίου γνωμοδότησε αρνητικά  για την  εγκατάσταση και  λειτουργία λατομείου γρανίτη στον ορεινό όγκο  Λαϊλιά, ενώ πλήθος φορέων με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την αντίθεσή τους και στηρίζουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σιδηρόκαστρο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ενδεχόμενο λατομείου στον ΛαϊλιάΠλήθος αντιδράσεων

  • «Πιστεύουμε πως ολόκληρη η περιοχή που καλύπτει το Β.Α. άκρο του δήμου Σιντικής, μπορεί να εξελιχθεί σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, μ’ απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα που το περιβάλλει, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Πρόκειται για μια περιοχή που μπορούν ν’ αναπτυχθούν διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (περιπατητικός, ορειβατικός, φυσιολατρικός, ιστορικός κ.α), εφόσον Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού, δείξουν ενδιαφέρον»  υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη και οι φίλοι της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, που στηρίζουν την  κινητοποίηση, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή.
  • « Η τυχόν εγκατάσταση και λειτουργία ενός λατομείου γρανίτη θα αποτελέσει το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λαϊλιά, το οποίο θα προκαλέσει με μαθηματική ακρίβεια την απόλυτη καταστροφή μια περιοχής απείρου φυσικού κάλλους και με τεράστιες δυνατότητες αγροτουριστικής αξιοποίησης» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σιδηρόκαστρο.
  • «Η αντίδραση είναι μονόδρομος. Το δάσος δεν είναι δικό τους ούτε καν δικό μας. Το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές. Το ΜέΡΑ25 Σερρών ταυτίζεται απόλυτα με τις απόψεις των φορέων που αγωνίζονται για τη διάσωση του Λαϊλιά, συμπαραστέκεται στον αγώνα τους και θα συμμετέχει σε όποιες δράσεις αποφασιστούν» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 Σερρών.
  • «Ο Λαϊλιάς δεν πωλείται» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών, υπογραμμίζοντας πως η  εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στη θέση «ΧΕΡΣΟ» (κάτω από το βράχο της «Κατίγκως») θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυτικό και ζωικό οικοσύστημα της περιοχής.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος , πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην προοπτική λειτουργίας λατομείου κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Σερραίων», Αριάδνη Παπαφωτίου, ζητώντας  από το σώμα άμεσα να πάρει θέση, δεδομένου ότι η συλλογή γνωμοδοτήσεων φορέων και απόψεων πολιτών, λήγει στις 14 Αυγούστου.
  • «Η δημιουργία λατομείου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυτικό και ζωικό οικοσύστημα της περιοχής. Μια περιοχή που ελάχιστες ανθρώπινες δραστηριότητες πραγματοποιούνται, διατηρώντας το βιότοπο και καταφύγιο για προστατευόμενα άγρια ζώα(Αρκούδα, χρυσαετό, βίδρα) Η διαχείριση του δημοσίου πλούτου είναι «επένδυση» για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον αυτού του τόπου και όχι «επένδυση επιχειρηματικής εκμετάλλευσης» υποστηρίζουν σε  κοινή τους ανακοίνωση η δημοτική κίνηση  «Διάβαση πεζών» και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Σερρών Θένια Χαραλαμπίδου , απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
  • Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο  Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα  την ακύρωση της διαδικασίας έγκρισης της Μ.Π.Ε. για την  εγκατάσταση και  λειτουργία λατομείου γρανίτη στον ορεινό όγκο  Λαϊλιά Σερρών κατέθεσε η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος