Σέρρες: Ο Υφ. Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος για απογευματινά χειρουργεία – ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο

Στο εγχείρημα των  απογευματινών χειρουργείων που ήδη εφαρμόζονται σε νοσοκομεία της χώρας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος από τις Σέρρες – ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821- λέγοντας πως  γίνεται με σαφή προσανατολισμό τα υγειονομικά συστήματα της Κεντρικής Ευρώπης που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο εδώ και δεκαετίες.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί πως λειτουργεί το υγειονομικό σύστημα των πιο προηγμένων χωρών  του κόσμου, δηλαδή το υγειονομικό σύστημα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως του σκληρού πυρήνος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Εκεί στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή στα νοσοκομεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος όλο το προσωπικό , όλων των κλάδων και  κατηγοριών των ιατρικών ασκεί ιδιωτικό έργο, όχι μόνοι οι χειρουργοί, όχι μόνο οι επεμβατικοί ιατροί  αλλά όλοι οι γιατροί ασκούν ιδιωτικό έργο με το οποίο συμπληρώνουν το εισόδημά τους  έτσι ώστε να έχουν και τη δυνατότητα μιας ελευθερίας  χρησιμοποιήσεως αυτών των πόρων που προέρχονται από την άσκηση ιδιωτικού έργου μέσα στα νοσοκομεία , για το καλό και το δικό τους και των νοσοκομείων τους. Αυτό είναι μια πρακτική δεκαετιών που εγω την έζησα πριν από 40 χρόνια στην Γερμανία»  τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος σημειώνοντας  πως δίδονται πολλές δυνατότητες στους γιατρούς, θα αυξηθεί η χρηματοδότηση του ΕΣΥ και παράλληλα θα μειωθούν και οι χρόνοι αναμονής.  «Αυτό λοιπόν το ξεκινάμε εδώ σιγά- σιγά και πιλοτικά με τους χειρουργούς κάνοντας τα απογευματινά χειρουργεία , που όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια περιγραφή μιας δραστηριότητας η οποία για να γίνουμε επιτέλους Ευρώπη θα πρέπει συν τω χρόνω να επεκταθεί. Επίσης ξέρετε ότι εκτός από αυτό τον συμβολικό όρο απογευματινά χειρουργεία δίνεται η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και εκτός νοσοκομείου. Αυτό έχει την έννοια ότι τους δίνουμε τη δυνατότητα να έχουν μια άλλη πηγή εισοδήματος, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό ειδικά στην επαρχία.

Ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε γιατρούς  στην επαρχία, είναι τους δώσουμε πραγματικά την δυνατότητα να έχουν και ιατρεία εκεί  και να μπορούν να εργάζονται και μέσα στο ΕΣΥ και αυτό θα είναι ένα επόμενο βήμα της μεταρρυθμίσεως , έχοντας και μια μερική απασχόληση στο ΕΣΥ, όπως ακριβώς γίνεται στην προηγμένη Κεντρική και Βόρειο Ευρώπη.  Παράλληλα τόνισε πως  όλα αυτά γίνονται πρώτον γιατί ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί – πέρα από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων –η χρηματοδότηση του ΕΣΥ  είναι να μεταφερθούν χρήματα που σήμερα πηγαίνουν στο ιδιωτικό τομέα. « Τα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο στα νοσοκομεία, δεν έχει την έννοια – σε καμία των περιπτώσεων –   να βάλει αυτούς που θα πηγαίναν στο ΕΣΥ ούτως ή άλλως,  να πληρώνουν. Το ιδιωτικό έργο εντός των νοσοκομείων και τα απογευματινά ιατρεία σαν πρώτη προσπάθεια είναι να μεταφερθούν χρήματα που θα πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα – στις ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ,  έτσι ώστε να αυξήσουν τα έσοδα του ΕΣΥ και επειδή θα αυξηθούνε με αυτό τον τρόπο όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη θα γίνει και πιο ελκυστικό το ΕΣΥ.

Άρα λοιπόν θα αυξηθεί το προσωπικό που θέλει να πάει στο ΕΣΥ και επειδή θα αυξηθεί το προσωπικό θα αυξηθούν και οι δυνατότητες προσφοράς υπηρεσιών άρα θα μειωθούν και οι χρόνοι αναμονής αυτών των υπηρεσιών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρτζόπουλος ο οποίος χαρακτήρισε ενθουσιώδη την αντιμετώπιση  του εν λόγω εγχειρήματος  από τους χειρουργούς και των ειδικοτήτων  που εμπλέκονται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στο Νοσοκομείο Σερρών

Για τις ελλείψεις και τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Σερρών, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι προβλήματα  δεν έχει μόνο το Νοσοκομείο Σερρών, προβλήματα υπάρχουν παντού,  «προκηρύσσονται  θέσεις σε πάρα πολλές ειδικότητες οι οποίες μένουν άγονες, έχουμε έλλειψη νοσηλευτών και οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν θέλουν να πάνε στο ΕΣΥ . Πρέπει να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό και αυτό μπορεί να γίνει αν ακολουθήσουμε τα υγειονομικά εκείνα συστήματα  που είναι τα καλύτερα που έχει φτιάξει ποτέ ο άνθρωπος , αυτά είναι τα υγειονομικά συστήματα της Κεντρικής Ευρώπης , άρα εκεί πρέπει να πάμε και αυτό κάνουμε» δήλωσε ο Υφυπουργός Υγείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος