Σέρρες: Νεκρά ψάρια βρέθηκαν στη λίμνη Κερκίνη (video)

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια, κυρίως γριβάδια και πεταλούδες βρέθηκαν πριν από δέκα μέρες στη λίμνη Κερκίνη. Ένα φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό με τόσα πολλά νεκρά ψάρια.

Δείγματα στάλθηκαν ήδη στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος του θανάτου των ψαριών. Ο συντονιστής του παραρτήματος Κερκίνης Θόδωρος Ναζιρίδης μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού το φαινόμενο έχει σταματήσει.

Ο κ. Ναζηρίδης είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «Ελέγξαμε κι άλλα τμήματα της λίμνης, το δυτικό και το βόρειο και βρήκαμε κι άλλα ψάρια τα οποία όμως ήταν αλλοιωμένα, που σημαίνει ότι είχαν πεθάνει αρκετές μέρες πριν. Ήταν κατά 95% γριβάδια και λίγες πεταλούδες. Θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν βρέθηκαν άλλα είδη ψαριών. Στην λίμνη υπάρχουν 33 είδη ψαριών. Ήταν μόνο αυτά τα δύο είδη που σημαίνει ότι, ότι φαινόμενο έγινε επηρέασε μόνο αυτά τα δύο είδη και προφανώς δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του νερού. Άλλωστε κάθε μήνα γίνονται δειγματοληψίες νερού από το Ελληνικό κέντρο βιοτόπων με βάση ενός προγράμματος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκείνη την περίοδο είχαν γίνει δειγματοληψίες και οι τιμές στις μετρήσεις ήταν φυσιολογικές όπως κάθε μήνα. Δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Είναι λίγο δύσκολο ακόμα να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Τα πιο πολλά ψάρια ήταν μεγάλα, κυρίως θηλυκά που έτοιμα να γεννήσουνε. Το κακό είναι ότι δεν μπορέσαμε να βρούμε φρέσκα ψάρια έτσι ώστε να σταλθούν έγκαιρα για ανάλυση. Οι συνάδελφοι βρήκαν δύο σχετικά φρέσκα, τα οποία και παραδόθηκαν στο τμήμα αλιείας της κτηνιατρικής για να σταλούν για ανάλυση. Αν μπορέσουν να κάνουν ανάλυση σε αυτά τα ψάρια θα έχουμε μια καλή εικόνα για το τι προκάλεσε το θάνατο των ψαριών».

Σέρρες: Νεκρά ψάρια βρέθηκαν στη λίμνη Κερκίνη (video)

Σε ερώτηση για το ποια είναι η εκτίμηση του ο κ. Ναζηρίδης είπε:

«Δεν θα ήθελα να κάνω μια πρώτη εκτίμηση γιατί θα είναι μια εικασία χωρίς στοιχεία. Είναι καλύτερα να μην λέμε πράγματα τα οποία μπορούν να παρεξηγηθούν και να διαστρεβλωθούν. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έγινε έχει να κάνει πιθανών με τη βιολογία των δύο αυτών ειδών, γριβαριού και πεταλούδας, κυρίως του γριβαριού που εδώ και λίγες μέρες αναπαράγονται. Ίσως κάποιος παράγοντας στην διάρκεια αυτών των ημερών συνέβαλε στη θνησιμότητα τους. Ελπίζω ότι από τις αναλύσεις θα μπορέσουμε να έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα. Πάντως φαίνεται ότι το φαινόμενο σταμάτησε διότι δεν βρίσκονται καινούργια ψάρια νεκρά».    

Σέρρες: Νεκρά ψάρια βρέθηκαν στη λίμνη Κερκίνη (video)

 Τι λένε οι ψαράδες

Τη δική τους εξήγηση έδωσαν μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών επαγγελματίες ψαράδες. Όπως μας είπαν αυτήν την περίοδο, που είναι περίοδος αναπαραγωγής, τα θηλυκά ψάρια είναι γεμάτα από γόνο (χαβιάρι), τον οποίο δεν μπόρεσαν να αφήσουν λόγω της στάθμης του νερού και αυτό επέφερε το θάνατο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος