Σέρρες: “Η τοπική παραγωγή ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης” στο Επιμελητήριο

Την ετήσια εκδήλωση με τίτλο: «Από την Περιφέρεια στην Πρόοδο: Η Τοπική Παραγωγή ως Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης», διοργανώνουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025 στις 17:30 στην αίθουσα «Γ. Χρηστίδης» στο Επιμελητήριο Σερρών το ICC Hellas, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης του ICC Women Hellas και το ICC Agri-Food Initiative Greece, σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Σερρών.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας του ICC Hellas να ενισχύσει τον διάλογο γύρω από την περιφερειακή ανάπτυξη, την τοπική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα ως βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Επιδιώκει να αναδείξει τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση και τις εξαγωγές, προωθώντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

H εκδήλωση περιλαμβάνει τρεις Ενότητες Συζήτησης:

1.Παραγωγικότητα και Βιώσιμη Εκτροφή

Η εκδήλωση ανοίγει με εστίαση στην κτηνοτροφία, εξετάζοντας θέματα που αφορούν τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου, τη βιωσιμότητα και το κόστος παραγωγής, καθώς και τη σημασία του εκσυγχρονισμού των μονάδων και της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα.

2.Η Μεταποίηση ως Εργαλείο Τοπικής Ανάπτυξης

Η μεταποίηση αναδεικνύεται ως η “γέφυρα” ανάμεσα στην παραγωγή και την αγορά.

Στόχος της ενότητας είναι να φωτίσει πώς η προσθήκη αξίας στα τοπικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει ουσιαστικά στην περιφερειακή σύγκλιση.

3.Εξαγωγές, Καινοτομία & Χρηματοδότηση – Πυλώνες Ανθεκτικής Ανάπτυξης

Η τρίτη ενότητα εστιάζει στις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών, στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που συνδυάζει επενδύσεις και εξωστρέφεια, αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να στηρίξουν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή συζήτηση με την Ντίνα Νικολάου με θέμα:

«Βιώσιμα Διατροφικά Συστήματα & Πώς Επηρεάζουν τη Γαστρονομία», με στόχο να συνδεθούν η τοπική παραγωγή, η διατροφή και η γαστρονομία στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Συντονισμός συζήτησης και παρουσίαση εκδήλωσης, Νικόλ Καζαντίδου, Δημοσιογράφος

Η εκδήλωση στις Σέρρες αποτελεί τη συνέχεια μιας πορείας που ξεκίνησε το 2022 στη Σπάρτη, συνεχίστηκε το 2023 στο Ηράκλειο Κρήτης και το 2024 στα Ιωάννινα. Κάθε χρόνο, σε διαφορετική περιοχή της Ελλάδας, το ICC Hellas και το ICC Women Hellas ενώνουν δυνάμεις με τους τοπικούς φορείς, στηρίζοντας την Περιφέρεια και αναδεικνύοντας τις δυνατότητές της μέσα από τον διάλογο, τις συνέργειες και τη γνώση.

Σέρρες: “Η τοπική παραγωγή ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης” στο Επιμελητήριο

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Σερρών, και Innovation Partner την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ).

Χορηγός Διοργάνωσης – Event branding & Management | The ProjeKt The_projekt_gr

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ3, ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ, 102FM

31 Οκτωβρίου 2025 | 17:30 | Αίθουσα “Γ.Χρηστίδης”, Επιμελητήριο Σερρών

Είσοδος ελεύθερη

Σέρρες: “Η τοπική παραγωγή ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης” στο Επιμελητήριο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος