Η πρώτη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στον Προβατά

Στη σπορά 12 στρεμμάτων με κλωστική κάνναβη, στον Προβατά Σερρών, προχώρησαν χθες το πρωί δύο αγρότες, για πρώτη φορά στην Π.Ε Σερρών.

«Πρόκειται για ένα νέο φυτό, το φυτό του μέλλοντος, η εναλλακτική μελλοντική καλλιέργεια» δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ Σερρών η Λίνα Στρείδου, γεωπόνος, η οποία παρότρυνε τους καλλιεργητές για την εν λόγω καλλιέργεια, προσφέρει τεχνογνωσία και θα παρακολουθεί τη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών, με την έγκριση και συνεργασία των υπηρεσιών του πρώην ΚΕΠΥΕΛ και γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας Σερρών , ενώ ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία με εταιρεία για την απορρόφηση του προϊόντος. Από την καλλιέργεια του φυτού μπορούν να παραχθούν τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής, ποτά αλλά και υφάσματα, ένδυση, παπούτσια, προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, βερνίκια καθώς και προϊόντα οικοδομικής χρήσης, μπετόν , κατασκευαστικά και μονωτικά υλικά και άλλα.
Το φυτό της κλωστικής βιομηχανικής κάνναβης μπορεί να επεξεργαστεί ολόκληρο, η ρίζα, το στέλεχος, ο σπόρος και το άνθος. Στην Ελλάδα όσον αφορά το στάδιο της μεταποίησης και επεξεργασίας είναι στα σπάργανα και απαιτείται να γίνουν επενδύσεις . Στα 12 στρέμματα καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στον Προβατά Σερρών θα επεξεργασθεί ο σπόρος ο οποίος στη μεταποίησή του θα γίνει λάδι.
Η έγκριση – άδεια για την καλλιέργεια παραχωρείται από το κράτος – ήδη από τις 16 Απριλίου του 2016 δίνεται νομικά η δυνατότητα καλλιέργειας και μεταποίησης της κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης. «Πρόκειται για μια καλλιέργεια που δεν χρειάζεται μεγάλη καλλιεργητική φροντίδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και βιολογική διότι δε χρησιμοποιούνται φάρμακα για τα ζιζάνια και χόρτα, παρά μόνο λίπασμα και η τιμή είναι πολύ καλή εξήγησε η κ. Στρείδου. Το στρέμμα αποδίδει 600 κιλά, ο σπόρος έρχεται από το εξωτερικό διότι η είχε καταργηθεί η καλλιέργεια στην Ελλάδα εδώ και 50 χρόνια. Η κ. Στρείδου εκτιμά πως χρειάζεται χρόνος περίπου δύο ετών προσαρμογής στα Ελληνικά κλιματολογικά δεδομένα και πως η παραγωγή αρχικά θα αποδώσει 100 κιλά ανα στρέμμα με τον καιρό όμως θα αγγίξει τα 600 κιλά ανά στρέμμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος