Σέρρες: Ένας χώρος μνήμης και τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

Έναν χώρο μνήμης και τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων, των θυμάτων της πρώτης ομαδικής εκτέλεσης αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιούργησε στα Κερδύλλια ο Δήμος Αμφίπολης.

Το Εκθετήριο Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομίας Κερδυλλίων είναι ένας χώρος μνήμης για τους συγγενείς των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων την 17η Οκτωβρίου 1941, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους ήρωες κατοίκους των δύο χωριών της ναζιστικής θηριωδίας.

Σέρρες: Ένας χώρος μνήμης και τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή τα εγκαίνια του Εκθετηρίου Πολιτιστικής και Λαογραφικής Κληρονομίας Κερδυλλίων,  που βρίσκεται στα Κερδύλλια του Δήμου Αμφίπολης,  παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Σέρρες: Ένας χώρος μνήμης και τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

Στις 17 Οκτώβρη 1941 οι Γερμανοί κύκλωσαν τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, όπου ήταν η κύρια βάση της ομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος». Συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άντρες από 15-60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών. Έπειτα οργάνωσαν επιδρομές και σε άλλα χωριά της επαρχίας Νιγρίτας, όπου με βάση τους καταλόγους, που τους είχε δώσει η χωροφυλακή, έκαναν συλλήψεις και έκαψαν τα σπίτια των κατοίκων, για τους οποίους είχαν υπόνοιες ότι ήταν αντιστασιακοί.

Σέρρες: Ένας χώρος μνήμης και τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

Η σφαγή των Κερδυλλίων αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος το 1998 με το Προεδρικό Διάταγμα 393/7-12-1998 και η κοινότητα Νέων Κερδυλλίων ως μαρτυρική. Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων θεωρείται η πρώτη ομαδική εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος