Η Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ σε συνεργασία με το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνουν την Κυριακή 23 του Νοέμβρη , στις 11:00 το πρωί, εκδήλωση τιμής για τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, τα οποία δολοφονήθηκαν στις 6/10/1941 στην Παλαιοκώμη Σερρών από τους φασίστες Βούλγαρους κατακτητές. Θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μημείο στην εθνική οδο Παλαιοκώμης – Μεσολακκιάς , ενώ θα μιλήσει η πρόεδρος από τα Παραρτήματα Σερρών ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ Φιλιώ Σαραντίδου.
Τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου Παρασκευάς Δράκος (Μπάρμπας), Απόστολος Τζανής (Κωστάκης), Μωυσής Πασχαλίδης (Γρηγόρης) και τα δύο αδέλφια Αραμπατζής και Λάμπρος Μαζαράκης σκοτώθηκαν έξω από την Παλαιοκώμη στις 6 του Οκτώβρη 1941, κατευθυνόμενα προς τον Στρυμόνα, κυνηγημένα από Βούλγαρους στρατιώτες μετά από προδοσία. Μαζί τους ήταν και τρεις αγρότες από την περιοχή που τους δολοφόνησαν και αυτούς: Βύζελης Χρήστος, Ναλμπάντης Δημήτριος και Μαδεμλής Θεόδωρος.
Τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου ήταν επιφορτισμένα να οργανώσουν την αντίσταση στην περιοχή των Σερρών και της Δράμας, μιας και ήταν περιοχές όπου οργανώνονταν οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες, με την καθοδήγηση όσων οργανώσεων του ΚΚΕ είχαν μείνει αλώβητες από τις μεταξικές διώξεις και αργότερα τις κατοχικές.
Μετά από όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση και τις διώξεις από τους κατακτητές, τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείο που ήταν στην περιοχή προσπάθησαν να διαφύγουν στη γερμανοκρατούμενη περιοχή πέρα από το Στρυμόνα. Παντού υπήρχαν μπλόκα και δεν τα κατάφεραν. Στην επιστροφή τούς αντιλήφθηκε ένας βοσκός και ειδοποίησε τους Βουλγάρους στρατιώτες και τους δολοφόνησαν έξω από την Παλαιοκώμη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος