Σέρρες: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «1821-2021 Διακόσια χρόνια από την Εθνεγερσία» του Β. Τζανακάρη

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Βασίλη Τζανακάρη πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Διοικητήριο Σερρών, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Τιμώντας τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών φιλοξενεί την ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια ιστορίας, επιστολικά δελτάρια εποχής (καρτ ποστάλ), τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων, λιθογραφίες, λαϊκά περιοδικά, χάρτες και χαρακτικά από το αρχείο του Σερραίου ιστορικού-συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η έκθεση έχει συμπέσει με μία επέτειο την 28η Οκτωβρίου, μια δεύτερη εθνεγερσία των Ελλήνων αυτή τη φορά κατά του φασισμού. Το 1821 ήταν ένας ξεσηκωμός και μια εθνεγερσία κατά της τούρκικης τυραννίας. Και στις δύο περιπτώσεις ο Ελληνικός λαός ήταν ο νικητής κι αυτό εμένα με χαροποιεί ιδιαίτερα» ,είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Βασίλης Τζανακάρης που όπως υπογράμμισε αφιέρωσε την έκθεση στη μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Παπά συμπληρώνοντας: «Παρ’ όλο ότι δεν έχουμε απεικόνιση του για το πώς ήταν ούτε σε πίνακα ζωγραφικής, ούτε σε λιθογραφία δεν παύει να ζει μέσα μας, να υπάρχει γύρω μας και να είναι κυρίαρχη η μορφή του σε αυτήν την πόλη. Ο Εμμανουήλ Παπάς υπήρξε ένα κορυφαίο στέλεχος του 1821 και για να πω την αλήθεια ήταν ο μόνος που είχε να χάσει πολλά κι έχασε πολλά, έχασε τα πάντα, τη ζωή του, την οικογένεια του, την αμύθητη περιουσία του».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τέλους Δεκεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ειδικά για τα σχολεία και τους μαθητές θα υπάρξει πρόγραμμα ξενάγησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος