Σέρρες: Αγώνες παραδοσιακής πάλης στη SEREXPO 2022

Με συμμετοχή παλαιστών από 5 χώρες, αύριο Σάββατο ο Αθλητικός Παλαιστικός Σύλλογος Καλών Δένδρων και ο Παλαιστικός Όμιλος Σερρών «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» διοργανώνουν αγώνες παραδοσιακής πάλης, κατά τη διάρκεια της φετινής SEREXPO.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 6 το απόγευμα, στο χώρο της SEREXPO, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συνέδριο Παραδοσιακής Πάλης με θέμα: Η παράδοση σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή των Σερρών στο ξενοδοχείο ACROPOL και με συμμετοχή ομιλητών από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία και Σερβία (Ξενοδοχείο ACROPOL, 24/9, 10.00-12.00).

Σπουδαίο πολιτιστικό στοιχείο
Η παραδοσιακή πάλη αποτελεί κομβικό πολιτισμικό στοιχείο της περιοχής της Μακεδονίας και Θράκης, με ιδιαίτερη έμφαση στα χωριά των Σερρών. Αποτελεί ένα είδος Ελληνορωμαϊκής/Ελεύθερης Πάλης – περισσότερο ελεύθερης, όπου οι παλαιστές παλεύουν λαδωμένοι. Χρονολογείται ήδη από τους Βυζαντινούς χρόνους, ενώ μέχρι το πρόσφατο παρελθόν αγώνες παραδοσιακής πάλης φιλοξενούσαν κάθε χρόνο πολυάριθμα χωριά του νομού Σερρών.
Παρά την πολιτιστική της αξία, η παραδοσιακή πάλη παραμένει εκτός του κοινωνικού διαλόγου και η ελκυστικότητά της μειώνεται στα νεότερα ακροατήρια, καθιστώντας έτσι την παράδοση αυτή ένα απειλούμενο μέρος της άυλης κληρονομιάς της Ευρώπης αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Το έργο TRAWECU- « Η παραδοσιακή πάλη ως μέσο προσέλκυσης πολιτιστικού τουρισμού και πόλος τοπικής ανάπτυξης» εξετάζει τις στρατηγικές αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και τη δυνατότητα ανάδειξης της παραδοσιακής πάλης ως όχημα για την τοπική και περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη. Το έργο TRAWECU υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ Sport με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σέρρες: Αγώνες παραδοσιακής πάλης στη SEREXPO 2022 Σέρρες: Αγώνες παραδοσιακής πάλης στη SEREXPO 2022Σέρρες: Αγώνες παραδοσιακής πάλης στη SEREXPO 2022
Συμμετοχές εκτός Ελλάδος
Οι δύο Σερραϊκοί Σύλλογοι συμμετείχαν στο φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών TOCATI στη Βερόνα της Ιταλίας ως προσκεκλημένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παραδοσιακών Παιχνιδιών και Αθλημάτων (AEJeST) και συμμετείχαν μαζί με 60 ακόμα Οργανισμούς από όλη την Ευρώπη στις εργασίες του Συνεδρίου. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν για ακόμα μία φορά την παραδοσιακή πάλη στους δεκάδες χιλιάδες θεατές του Φεστιβάλ TOCATI το οποίο μετρά ήδη 20 χρόνια διοργάνωσης στο ιστορικό κέντρο της Βερόνα, με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες κατά τη διάρκεια των τριών ημερών της διοργάνωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος