Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή πλήθους πιστών ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 23 Απριλίου οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πολιούχου της Νιγρίτα.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν μετά την τέλεση του πανηγυρικού εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, με τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου καθώς και των ιερών λειψάνων, που φυλάσσονται στον ναό. Η πομπή διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής, δημιουργώντας ένα κατανυκτικό και ταυτόχρονα εορταστικό κλίμα.



Στη λιτάνευση συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής του τόπου, μεταξύ των οποίων βουλευτές του Νομού Σερρών και η δήμαρχος Βισαλτίας, καθώς και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πλήθος τοπικών φορέων και συλλόγων. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του Ιππικού Ομίλου, μαθητών σχολικών μονάδων του Δήμου, αθλητών ταεκβοντό, του Συλλόγου Γυναικών Νιγρίτας «Η Γερακίνα», του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανθής «Άγιος Γεώργιος» και του τμήματος παραστάσεων του Δήμου Βισαλτίας.
Η πομπή κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τελέστηκε αρτοκλασία, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών, οι οποίοι ερμήνευσαν το παραδοσιακό τραγούδι «Άγιε μου Γιώργη αφέντη μου», συγκινώντας τους παρευρισκόμενους.
Μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Κελεμπέκης. «Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νιγρίτα με την ευκαιρία του πολιούχου και προστάτου της Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου το διήμερο 22 και 23 Απριλίου. Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Απριλίου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής και στο τέλος τιμήθηκαν για την είσοδό τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας οι απόφοιτοι της περσινής χρόνια των λυκείων της Νιγρίτας. Την Πέμπτη 23 Απριλίου το πρωί τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ.Ειρηναίου (του Οικουμενικού Πατριαρχείου), καταγομένου από τη Νιγρίτα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο Εσπερινός της αποδόσεως της εορτής του Αγίου Γεωργίου, ψάλθηκαν τα Εγκώμια του Αγίου και έλαβε χώρα η μεγάλη λιτάνευση της εικόνας και του λειψάνου του Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως. Στην κεντρική πλατεία τελέστηκε Αρτοκλασία. Μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών τραγούδησαν το τραγούδι του Αγίου “Άγιε μου Γιώργη αφέντη μου”. Αξίζει να αναφερθούν οι συμμετέχοντες υπό την διεύθυνση του Καθηγητή τους κ. Δημητρίου Τζένου: Κουτσούρα Ευαγγελία – τραγούδι , Σίσκου Πελαγία – τραγούδι, Παρασκευάς Αθανάσιος – σαντούρι, Ζαμπούνογλου Βασιλική – κρουστά, Πάτσης Ηρακλής – κρουστά, Χασαπάκης Χρήστος – μπουζούκι, Χασαπάκης Αθανάσιος – ακορντεόν, Τσικέλα Άρτεμις – σαξόφωνο, Κουτσουμαράκη Αναστασία – ακορντεόν και Τζένου Ελένη -κιθάρα. Στο τέλος η φιλαρμονική του Δήμου παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο και το “Μακεδονία Ξακουστή».
Οι εκδηλώσεις ανέδειξαν για ακόμη μία χρονιά τη βαθιά πίστη και την ισχυρή παράδοση της τοπικής κοινωνίας, τιμώντας με μεγαλοπρέπεια τον προστάτη και πολιούχο της πόλης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος