Ηράκλεια Σερρών: «Ομηρία – Μνήμες ενός ξεριζωμού»

Στις 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 9:00μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Ομηρία, Μνήμες ενός Ξεριζωμού» σε επιμέλεια κειμένων και σκηνοθεσία της Μαρίας Μεντίζη.

Ηράκλεια Σερρών: «Ομηρία – Μνήμες ενός ξεριζωμού»Ένα θεατρικό δρώμενο που πραγματεύεται την οδύσσεια των Τζουμαγιωτών, στιγμές από την πορεία , την παραμονή στη Σερβία και την επιστροφή τους. Στην παράσταση συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί οι οποίοι παρουσιάζουν το χρονικό της Ομηρίας. Τα κείμενα του θεατρικού δρώμενου βασίζονται στην ιστορία του Γ. Τζεμαϊλα, στη νουβέλα του Χ. Σαμαρά «Κάποιοι έπρεπε να είναι εκεί», σε καταγεγραμμένες μαρτυρίες του Ι. Πασχαλιά, έτσι όπως τις μεταφέρει η κόρη του Ελένη Πασχαλιά-Γκένιου, αλλά και σε αναμνήσεις πολλών άλλων ανθρώπων που συμπληρώνουν το χρονικό καθώς και σε πρωτότυπα κείμενα της Φανής Κεχαγιά και της Μαρίας Μεντίζη.
Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 18 Σεπτεμβρίου στον κατάμεστο αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων «Ημέρες Μνήμης» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ομηρία των Τζουμαγιωτών.
Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της θεατρικής παράστασης έχει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Ηράκλειας .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος