Η καρδιά της παραδοσιακής πάλης χτυπά στις Σέρρες

Με μια εντυπωσιακή επίδειξη, την οποία παρακολούθησαν με ενθουσιασμό οι Σερραίοι που βρέθηκαν στο θερινό δημοτικό θέατρο της πόλης και με την παρουσία των «θρύλων» του αθλήματος, ξεκίνησε το 2ο Ευρωπαϊκό συνέδριο παραδοσιακής πάλης που διοργανώνουν στις Σέρρες, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) και ο παλαιστικός σύλλογος «Ο Διογένης».

Αθλητές του συλλόγου, φορώντας το «κιουσπέτι» (παντελόνι μέχρι τα γόνατα, φτιαγμένο από δέρματα ζώων όπως βουβαλιών ή μοσχαριών), αλειμμένοι με λάδι ελιάς στο επάνω μέρος του σώματος τους και υπό τους ήχους παραδοσιακών μουσικών ακουσμάτων, με νταούλια και ζουρνάδες, πάλεψαν στο αλώνι σκορπώντας ενθουσιασμό στους θεατές αλλά και στους επίτιμους καλεσμένους από την Γαλλία, την Σερβία, την Ισπανία και την Ρουμανία, που καταγράφουν την ιστορία της παραδοσιακής πάλης η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα πανηγύρια.

Η καρδιά της παραδοσιακής πάλης χτυπά στις Σέρρες

Απόλυτα ικανοποιημένοι δήλωσαν στην ΕΡΤ Σερρών οι δύο άνθρωποι της πάλης που αποτελούν «ψυχή» της διοργάνωσης στις Σέρρες, ο Χρήστος Γάτσιος και ο Χαράλαμπος Ελισιάδης, υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο event σε μεγαλύτερο χώρο (ίσως το Δημοτικό γήπεδο Σερρών) με καλεσμένους από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η καρδιά της παραδοσιακής πάλης χτυπά στις ΣέρρεςΒραβεύτηκαν οι «θρύλοι» της πάλης

Η κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η βράβευση των «θρύλων» της παραδοσιακής πάλης. Γιώργος Δερμιτζάκης, Βασίλης Τζαβάρας, Θόδωρος Καρυοφυλλίδης, Χρήστος Κοτόπουλος, Τριαντάφυλλος Γιαντσίδης, που έγραψαν ιστορία στο αλώνι και στην παλαίστρα βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην παραδοσιακή πάλη και κέρδισαν το χειροκρότημα όλων όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η καρδιά της παραδοσιακής πάλης χτυπά στις Σέρρες
Ο «θρύλος» της παραδοσιακής πάλης Γιώργος Δερμιτζάκης

Τιμητική βράβευση έγινε και στον Χρήστο Πλιόσκα που εδώ και δεκαετίες καταγράφει την ιστορία της παραδοσιακής πάλης.

Η καρδιά της παραδοσιακής πάλης χτυπά στις ΣέρρεςΈνα θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση παρουσίασαν οι διοργανωτές πριν την έναρξη της επίδειξης.

Η καρδιά της παραδοσιακής πάλης χτυπά στις Σέρρες
Oι επίτιμοι καλεσμένοι και εισηγητές του συνεδρίου από Γαλλία, Σερβία, Ισπανία και Ρουμανία που καταγράφουν την ιστορία της παραδοσιακής πάλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος