Ο Δήμος Σερρών, σε συνεργασία με φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ανακοινώνει το πρόγραμμα των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων με σύνθημα «Απόκριες στις Σέρρες μας». Στόχος του Δήμου είναι να «γεμίσει» με χαρά και διασκέδαση μικρούς και μεγάλους, μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.
Πλούσιο το φετινό καρναβαλικό πρόγραμμα του Δήμου Σερρών. Όπως παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη στην Πλατεία Ελευθερίας, ομάδα ανιματέρ θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους με παιχνίδια και δραστηριότητες από τις 18:00 ενώ στις 20:30 ο γνωστός καλλιτέχνης Ηλίας Μπόγδανος με την παρέα του, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μαζί με τους Σερραίες και τους Σερραίους.
Η αποκριάτικη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου 2026, με τη συνεργασία του Δήμου Σερρών και του Συλλόγου «Γιορτή Τέχνης Σερρών». Η κορύφωση του εορταστικού προγράμματος θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα, με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα για όλες και για όλους, το πέταγμα του χαρταετού και ένα μοναδικό γλέντι στο Αθλητικό Πάρκο της Ομόνοιας. Τα Κούλουμα θα γιορταστούν παράλληλα και σε όλες τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Σερρών.
Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, απηύθυνε κάλεσμα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις και πρόσθεσε.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μαγδαληνή Μπάρμπα, τόνισε πως με την πολύτιμη συνεργασία του Συλλόγου Γιορτής Τέχνης Σερρών και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, οι φετινές Απόκριες θα προσφέρουν στιγμές ψυχαγωγίας, χορού και μουσικής για όλους. Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Σερρών είναι το εξής:
Τσικνοπέμπη 12 Φεβρουαρίου 2026
– 18:00 η μεγάλη ομάδα «Ανεμοσκορπίσματα» με ανιματέρ, κλόουν, μασκότ και ξυλοπόδαρους, θα βρίσκονται στην πλατεία Ελευθερίας, προκειμένου να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους.
– 20:30 Συναυλία με τον γνωστό καλλιτέχνη Ηλία Μπόγδανο και την παρέα του, στην πλατεία Ελευθερίας.
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026
– 19:30 Τα Χάλκινα της Γουμένισσας στις Σέρρες-Έναρξη πατινάδας από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας, μέσω της οδού Κ. Καραμανλή και κατάληξη στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό γλέντι! Θα σερβιριστεί δωρεάν κρασί σε όλες και σε όλους!
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026
– 11:00 Αναβίωση του Εθίμου «Γαϊτανάκι», από τους πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Σερρών. Έναρξη πατινάδας από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας, μέσω της οδού Κ. Καραμανλή και κατάληξη στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και θα αναβιώσει το έθιμο.
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026
• 20:00 Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο: «Το πορτρέτο με χρήση φυσικού φωτισμού» του καλλιτέχνη Γεώργιου Μυτιληνού, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καβάλας, στο Κέντρο Τέχνης, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/02/2026. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00 – 13:00 και 18:00 -21:30.
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026
• 11.00 Αναβίωση του Εθίμου «Γαϊτανάκι», από τα σχολεία και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ των Σερρών, στην Πλατεία Ελευθερίας.
Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2026
• 12:00 3ο Αλαλούμ…Αποκριά με τον Λαογραφικό Όμιλο Βλάχων και Φίλων “Λαϊλιάς” Ν. Σερρών, στην Πλατεία Ελευθερίας.
• 12.00 Έκθεση του καρνάβαλου και των άλλων καρναβαλικών αρμάτων, στην Πλατεία Κρονίου.
• 12.30 Κέρασμα κρασιού, τσίπουρου και ούζου, καντάδες και αποκριάτικα αστικά τραγούδια, από κανταδόρους της πόλης μας, στην Πλατεία Κρονίου.
• 13.00 Πατινάδα με καντάδες και αποκριάτικα αστικά τραγούδια, από κανταδόρους, σε όλο το κέντρο της πόλης μας. Στάσεις σε διάφορα σημεία.
• 18.00 Παραδοσιακά τραγούδια από συγκρότημα της πόλης μας , στην Πλατεία Κρονίου.
• 19.00 Συναυλία με το συγκρότημα της Βάσως Βασιλειάδου, στην πλατεία Κρονίου.
• 21.00 Χορός με DJ, στην οδό Χατζηιακώβου.
Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026
• 11:00 Παρουσίαση παραδοσιακών Θρακιώτικων Χορών, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακιωτών «Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη» Τσάρεβο- Κωστί -Μπροντίλοβο», στην Πλατεία Ελευθερίας.
• 11:30 Αναβίωση του παραδοσιακού Εθίμου «ΜΠΕΗΣ», από τον Σύλλογο Εβριτών Ν. Σερρών, στην Πλατεία Ελευθερίας.
• 12:00 Καρναβάλι Οινούσσας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.
• 12.30 Μεταφορά του καρνάβαλου και των άλλων αρμάτων στον χώρο μπροστά από την Αντιπεριφέρεια. Συγκέντρωση των ομάδων καρναβαλιστών στον ίδιο χώρο.
• 13.00 Ο Δήμος Σερρών και ο Σύλλογος «Γιορτή Τέχνης Σερρών» σας προσκαλούν στην Αποκριάτικη Παρέλαση του Καρνάβαλου, καρναβαλιστών και των αρμάτων σε δρόμους της πόλης, με την συνοδεία τυμπανιστών. Διαδρομή: Έναρξη από τον χώρο μπροστά από το κτήριο της Αντιπεριφέρειας. Διαδρομή επί της Κ. Καραμανλή προς την πλατεία Ελευθερίας, στροφή αριστερά προς την Ερμού και πορεία επί της Ερμού, στροφή δεξιά προς την Εμμανουήλ Ανδρόνικου, στροφή δεξιά στην Βασ. Βασιλείου και τέλος της παρέλασης στην πλατεία Ελευθερίας.
• 14:00 Χορός των καρναβαλιστών και όλων όσων επιθυμούν, στην Πλατεία Ελευθερίας.
• 18.00 Παραδοσιακά τραγούδια από μουσικό σχήμα της πόλης μας, στην Πλατεία Κρονίου.
• 19.00 Αναβίωση του παραδοσιακού Εθίμου «Τζαμάλα» από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Ν.Σερρών, στην Πλατεία Ελευθερίας.
• 19.00 Νυχτερινή πορεία του Καρνάβαλου προς κεντρικό πάρκο (Θεατράκι- Δορυλαίου), συνοδεία των καρναβαλιστών, του κόσμου και μουσικής από γκάιντες και νταούλια. Διαδρομή: από πλατεία Κρονίου επί της Καραμανλή προς το κτήριο της Αντιπεριφέρειας, στροφή αριστερά προς την Θεσσαλονίκης και πορεία προς το κεντρικό πάρκο και την Δορυλαίου. Κατάληξη της παρέλασης στο πάρκο και κάψιμο καρνάβαλου στο μέσον της Δορυλαίου.
• 21.00 Χορός με DJ, στην οδό Χατζηιακώβου.
Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026
• 12:00 Κούλουμα στο Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιαςστις Σέρρες, με παραδοσιακό σχήμα Ήδωνες και τον Ηλία Ομηριάδη. Θα διατεθεί ΔΩΡΕΑΝ φασολάδα, λαγάνα και σαρακοστιανά εδέσματα.
• 12:00 Κούλουμα σε όλες τις τοπικές κοινότητας του Δήμου Σερρών ΔΩΡΕΑΝ Φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί- προσφορά του Δήμου Σερρών)
• 14:00 Καρναβάλι Κάτω Καμήλας. Παρέλαση αρμάτων και καρναβαλικών ομάδων στην πλατεία της τοπικής κοινότητας της Κάτω Καμήλας. Ένα καρναβάλι θεσμός για το Δήμο Σερρών.
Φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφανίσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος