Ανδρ. Λυκουρέντζος: Δεν θα παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Την απόφαση του ΕΛΓΑ να μην παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων στους Σερραίους αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία ανακοίνωσε από τις Σέρρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες από το μπουρίνι της 25ης Ιουνίου περιοχές, διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες, να είναι ακριβείς και να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της κατανόησης, λόγω των ειδικών συνθηκών, οι οποίες επικρατούν ενώ υπογράμμισε, ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να εκπληρώσει ΕΛΓΑ τις υποχρεώσεις του ως προς τις επισημάνσεις και τα ποσοστά της ζημίας και στη συνέχεια να πάει στις εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν τα πορίσματα και στη συνέχεια η πληρωμή των προκαταβολών.

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε:

«Έχουμε διαχειριστεί τα τελευταία 2,5 χρόνια σημαντικές κρίσεις με οδυνηρές συνέπειες στην αγροτική οικονομία. Είμαστε σε θέση να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ανάλογο με εκείνο το οποίο διαχειριστήκαμε την καταστροφική επέλαση του «Ιανού», τους παγετούς, τις πλημμύρες, κ.α. αλλά και τις περσινές συνέπειες της πύρινης λαίλαπας με τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Η πρώτη διαβεβαίωση η οποία μπορεί να παρασχεθεί είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα, ο ΕΛΓΑ σε μεγάλη κινητικότητα με στόχο πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση σχεδιάσουμε κι αμέσως μετά να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, οι οποίες είναι συγκεκριμένες θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες, να είναι ακριβείς και να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της κατανόησης, λόγω των ειδικών συνθηκών οι οποίες επικρατούν, είτε είναι η μεγάλη καταστροφή, είτε οι επιβαρύνσεις από το κόστος ενέργειας και αγροεφοδίων που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής.

Θα προσπαθήσουμε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας ως προς τις επισημάνσεις και τα ποσοστά της ζημίας και στη συνέχεια να πάμε στις εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν τα πορίσματα και στη συνέχεια η πληρωμή των προκαταβολών.

Γι’ αυτό το λόγο ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με εκτάκτους γεωπόνους, σε πρώτο στάδιο περίπου τριάντα, για να υποστηρίξουν τα σημερινά συνεργεία του ΕΛΓΑ  για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Αφού θα έχουμε ολοκληρώσει την αποτύπωση της ζημίας, θα ακολουθήσουμε την πρακτική των προκαταβολών, την οποία ακολουθήσαμε και στην περίπτωση του Ιανού και στην περίπτωση του παγετού. Τέλος, αυτό που το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία μου και την προσωπική εικόνα που είχα από τις ζημιές, θα ζητήσουμε με νομοθετική ρύθμιση να μην παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων το οποίο αυτό αφορούσε τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι στη δικαιοδοσία μας και η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό θα το κάνει αποδεκτό. Είναι το πρώτο μέτρο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών από τον ΕΛΓΑ.

Είμαστε μπροστά σε δύο επίπεδα ζημιών. Το ένα είναι η απώλεια της αγροτικής παραγωγής όπου αυτό πάει στον ΕΛΓΑ. Το δεύτερο είναι η ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο το οποίο ακολουθεί την οδό των οικονομικών κρατικών ενισχύσεων. Εδώ για να αποφύγουμε τις μεγάλες χρονοτριβές, που απαιτούνται χρόνια και επίπονες διαδικασίες, σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Τριαντόπουλο και σε εφαρμογή του Νόμου 47/97 επί κρατική αρωγής θα δούμε πιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα εφαρμοστεί».

 

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ