Ρόδος: Τρίτη αιτία θανάτου, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, τα λάθη των γιατρών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γενικής Ιατρικής. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το χρονικό διάστημα από 4 έως 7 Μαΐου, παρακολούθησαν 515 ιατροί απ’ όλη την Ελλάδα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πολλές μελέτες που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ) σε χρόνιες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι πνευμονοπάθειες, η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σημαντικός χρόνος δόθηκε στην πάσχουσα Π.Φ.Υ. και την αναγκαία μεταρρύθμιση του γερασμένου συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.
Επισημάνθηκε ότι 30 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της Γενικής Ιατρικής υπάρχουν 3.500 ειδικευμένοι Γενικοί Ιατροί, οι οποίοι όμως ακόμα δεν έχουν αναλάβει τον πραγματικό ρόλο τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελληνική Επικράτεια.

Εάν και ο θεσμός του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού έχει θεσμοθετηθεί (7) φορές με ΦΕΚ, όπως τονίστηκε, δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της αναλογίας Γενικών Ιατρών και πληθυσμού, οργάνωσης και συντονισμού Πρωτοβάθμιας με Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας με πλήρη απουσία σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στις υπηρεσίες υγείας.
Οι ασθενείς συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται σ’ ένα δημόσιο σύστημα υγείας που ουσιαστικά δεν υφίσταται και ενός ιδιωτικού τομέα που παραμένει εκτός συστήματος.

Από το 1957 έχουν ψηφιστεί 250 νόμοι για την Υγεία σχετικά με τους Γενικούς ιατρούς με ποσοστό υλοποίησης συνολικά (7%). Από το 1986 υπάρχει η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής με ένα αριθμό 3.500 ειδικευμένων ιατρών Π.Φ.Υ. αλλά αρκετοί από αυτούς εργάζονται στα νοσοκομεία!

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι:

– Το ΠΕΔΥ γεννήθηκε για να βρίσκουν οι ασφαλισμένοι κάποιο γιατρό και έχει εγκαταλειφθεί στη συνεχώς φθίνουσα πορεία του.
– Το 97,5% των παρακλινικών εξετάσεων γίνεται στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά εργαστήρια) με σημαντική επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλισμένων και του ΕΟΠΥΥ, ενώ μόνο το 2,5% των εξετάσεων αυτών πραγματοποιείται στα Δημόσια Νοσοκομεία και διαγνωστικά εργαστήρια των ΠΕΔΥ.
– Το δημόσιο μονοπώλιο της περίθαλψης καταρρέει μέσα στη μεγάλη υποστελέχωση του και τον ελλιπέστατο τεχνολογικό εξοπλισμό του (ακτινοθεραπείες, Τομέας Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ΜΕΘ) παρέχοντας στα νοσοκομεία του παραδόξως Π.Φ.Υ.
– Τα 2/3 των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ απευθύνεται στα ιδιωτικά ιατρεία για Π.Φ.Υ. με ένα ποσοστό δηλαδή 75% ενώ μόνο το 25% λαμβάνει υπηρεσίες από τους δημόσιους φορείς σε σύνολο 45 εκατομμύριων επισκέψεων Π.Φ.Υ ανά έτος.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η 3η αιτία θανάτου –παγκοσμίως- μετά τις ασθένειες των καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου είναι τα λάθη των ιατρών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος